Η γερμανική Uniper επενδύσει στο «πράσινο» υδρογόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η γερμανική Uniper επενδύσει στο «πράσινο» υδρογόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Unsplash
Πέμπτη, 22/12/2022 - 17:14

Στο «πράσινο» υδρογόνο επενδύει η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία είχε «εθνικοποιηθεί» στη Γερμανία καθώς η κυβέρνηση της χώρας είχε δώσει για τη διάσωσή της ένα γενναίο πακέτο στήριξης.

Η γερμανική Uniper συνεργάζεται με τη Masdar, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει το Bloomberg.

Οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο που θα λειτουργεί με 1,3 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και αναμένεται να παράγει υδρογόνο από το 2026, δήλωσε σε συνέντευξη ο εκτελεστικός διευθυντής της Masdar για την καθαρή ενέργεια Μοχάμεντ Αμπντελκαντάρ ελ Ραμαχί.

Οι μέτοχοι της Uniper συμφώνησαν σε πακέτο διάσωσης 33 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, που οδηγεί στην εθνικοποίηση της εταιρείας κοινής ωφέλειας και στην αποφυγή της κατάρρευσής της, μετά την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η Uniper θα ενισχύσει τους κλιματικούς στόχους της τα επόμενα χρόνια.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβό για να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα, προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί και θα εξέλθει στη μαζική αγορά την επόμενη δεκαετία. Το πράσινο υδρογόνο, όταν καίγεται, δεν εκπέμπει αέρια που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη, ενώ δημιουργείται από ανανεώσιμη ενέργεια -συνήθως αιολική ή ηλιακή- που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

«Το έργο με τη Masdar στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απολαμβάνει ήδη εντυπωσιακή δημόσια υποστήριξη», δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.