Γερμανία: Η Επιστροφή στον άνθρακα και η απομάκρυνση από τους κλιματικούς στόχους

Γερμανία: Η Επιστροφή στον άνθρακα και η απομάκρυνση από τους κλιματικούς στόχους
Πέμπτη, 22/12/2022 - 10:52

Η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε Bloomberg, η χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια, καίει ορυκτά καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια με τον ταχύτερο ρυθμό και είναι έτοιμη να γίνει μία από τις χώρες που θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα το 2023.

Στόχος της Γερμανίας ήταν να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός έβαλε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, στο 2030. Παρόλα αυτά η ενεργειακή κρίση ανάγκασε τη χώρα να επαναφέρει προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που ήταν εκτός σύνδεσης. Στις περισσότερες χώρες, μια περιορισμένη ποσότητα ισχύος από άνθρακα επιστρέφει σε λειτουργία. Σε έκθεσή της μάλιστα η IEA, αναφέρει: «Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ, η αντιστροφή είναι σε σημαντική κλίμακα».

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis, τονίσε ότι η χώρα παράγει πάνω από το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ηλεκτρική ενέργεια από την παραγωγή άνθρακα ήταν 13,3% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι «Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ιδανικά μέχρι το 2030 δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε προφανώς να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ειδικά φυσικό αέριο», ανέφερε ο γερμανός αξιωματούχος.