Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ ήταν ακριβείς

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ ήταν ακριβείς
Τετάρτη, 21/12/2022 - 08:38

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA), ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι παρά τις έντονες επικρίσεις για την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, οι προβλέψεις του καρτέλ για την αγορά ήταν πιο ακριβείς από άλλες, καθώς βασίζονταν σε θεμελιώδη στοιχεία και όχι στην πολιτική.

«Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, στον ΟΠΕΚ+ αφήνουμε την πολιτική έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις μας και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Αυτό μας επιτρέπει να αξιολογούμε τις καταστάσεις με πιο αντικειμενικό τρόπο και με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια και αυτό με τη σειρά του ενισχύει την αξιοπιστία μας», δήλωσε στοSPA ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπαςAbdulaziz bin Salman.

Το πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το περιβάλλον πρόβλεψης των τιμών του πετρελαίου γύρω από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

«Κατά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, ορισμένοι προέβλεψαν μεγάλες απώλειες προσφοράς άνω των 3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και συνέβαλαν σε ακραίες διακυμάνσεις», δήλωσε ο πρίγκιπας, σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίθηκε κατάλληλα στην κρίση, «αυτές οι προβλεπόμενες απώλειες δεν υλοποιήθηκαν».

Ο πρίγκιπας υποστήριξε επίσης ότι τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά επικίνδυνη και υπήρχαν υπονοούμενα ότι καθοδηγήθηκε από την πολιτική. Οι κινδυνολόγοι, πρότεινε ο πρίγκιπας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η απόφαση αυτή θα «έριχνε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και θα προκαλούσε ζημιά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

«Και πάλι, εκ των υστέρων, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκε η σωστή για τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς και της βιομηχανίας», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας στοSPA.

Οι ίδιες οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων ανά βαρέλι τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το υπόλοιπο του έτους είδε τοBrent και τοWTI να αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών.

Τη Δευτέρα, τοBrent διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τοWTI λίγο πάνω από τα 75 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2022 - 11:32