Κατά του ευρωπαϊκού ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο η Αλγερία

Κατά του ευρωπαϊκού ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο η Αλγερία
Τετάρτη, 21/12/2022 - 12:48

Η χώρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρείχε περίπου το 11% του φυσικού αερίου που καταναλωνόταν στην Ευρώπη.

Κατά του ευρωπαϊκού ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο, τάχθηκε κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Αφρικής, επισημαίνοντας πως απειλούνται οι επενδύσεις στην παραγωγή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Ενέργειας Μοχάμεντ Αρκάμπ, δήλωσε: Η Αλγερία «δεν υποστηρίζει την ιδέα του περιορισμού των τιμών. Οι αγορές ενέργειας πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες ώστε οι επενδύσεις στην παραγωγή να συνεχιστούν», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Η Αλγερία συνιστά αξιόπιστο και ασφαλή πάροχο ενέργειας στην ΕΕ και «είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τη μακροπρόθεσμη τιμολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν που συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, θα ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου και για ένα χρόνο.

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιηθεί εάν η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς υπερβεί τα 180 ευρώ (περίπου 190 δολάρια) ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ενώ η ανησυχία των χωρών της ΕΕ ότι θα δυσκολευτούν να γεμίσουν έγκαιρα τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου για τον επόμενο χειμώνα, είναι υπαρκτή.