Νόβακ: Η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα οδηγήσει μόνο σε ελλείψεις στην περιοχή

Νόβακ: Η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα οδηγήσει μόνο σε ελλείψεις στην περιοχή
Τετάρτη, 21/12/2022 - 08:35

Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση είναι πολιτική, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Η Ρωσία θεωρεί ότι η εισαγωγή του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί πολιτική και όχι οικονομική απόφαση. Το μέτρο μπορεί να οδηγήσει μόνο σε έλλειμμα φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

«Όσον αφορά το ανώτατο όριο τιμών που εισήχθη - πιστεύουμε ότι πρόκειται για άλλη μια πολιτική απόφαση, και όχι για οικονομική. Οι συνάδελφοί μας πατάνε στην ίδια τσουγκράνα. Αυτό, παρεμπιπτόντως, αναφέρθηκε από τον πρόεδρο [της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν] στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, αναφέροντας τον νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος είπε ότι αν θέλετε να δημιουργήσετε έλλειψη ντομάτας, τότε εισάγετε ένα ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο Νόβακ.

«Αν οι συνάδελφοί μου θέλουν να εκτρέψουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε άλλες αγορές, τότε επιβάλλουν ανώτατα όρια, οπότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αντίδραση στην εισαγωγή του ανώτατου ορίου τιμών στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν υπάρχουν έγγραφα στον απαραίτητο όγκο.

«Πρέπει να μελετήσουμε τα νομικά έγγραφα, τα οποία δεν είναι ακόμη πλήρη», δήλωσε ο ίδιος.