Τα υψηλά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αναμένεται να συνεχιστούν παρά το πλαφόν

Τα υψηλά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο αναμένεται να συνεχιστούν παρά το πλαφόν
Δευτέρα, 05/12/2022 - 06:41

Παρά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, και την ανώτατη τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, η Ρωσία αναμένεται να συνεχίσει να κερδίζει από το πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί το κύριο εξαγωγικό της στοιχείο.

Οι χώρες της ΕΕ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατης τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης από τη Ρωσία.

Η Πολωνία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής επιθυμούσαν να εφαρμοστεί το επίπεδο τιμών στα 30 δολάρια ανά βαρέλι με το σκεπτικό ότι αυτό το επίπεδο τιμών δεν θα επηρέαζε το κέρδος της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, επέμειναν σε ένα υψηλότερο επίπεδο στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο επίπεδο των 60 δολαρίων, ενώ η ανώτατη τιμή θα επανεκτιμάται κάθε 2 μήνες και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα είναι κατά 5% χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι το επίπεδο αυτό δεν θα στερήσει από τη Ρωσία ένα σημαντικό εισόδημα, ενώ δεν θα προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού στην αγορά πετρελαίου, όπου υπάρχουν ήδη υψηλές τιμές.

Εκτός από το ανώτατο όριο τιμών, η ΕΕ θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης από τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι αποστολές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, με τον οποίο η Ρωσία στέλνει πετρέλαιο στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία μέσω της Ουκρανίας, εξαιρέθηκαν από τις κυρώσεις.

Η Ρωσία άρχισε να πωλάει το πετρέλαιό της με έκπτωση λόγω των ανησυχιών των χωρών-αγοραστών για τις κυρώσεις, αν και δεν εφαρμόστηκε ανώτατη τιμή μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η τιμή ανά βαρέλι του ρωσικού πετρελαίου Urals μειώθηκε κατά 5,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα στα 66,47 δολάρια, ενώ πωλήθηκε σε τιμή 27% φθηνότερη από το αργό πετρέλαιο Brent.

Προβλέπεται ότι η πώληση του ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδο κοντά στην ανώτατη τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι δεν θα προκαλέσει σημαντική μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ανώτατη τιμή που θα εφαρμοστεί στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι έχει συνάψει συμφωνίες με τις χώρες άμεσου αγοραστή.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και το είδος του βήματος που θα κάνει η Ρωσία αν χρειαστεί να κάνει μεγαλύτερη έκπτωση στο πετρέλαιό της από τις τρέχουσες τιμές προκαλούν ερωτηματικά.

Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν ανακοινώσει ότι θα σταματούσαν εντελώς την πώληση πετρελαίου καθώς και πετρελαιοειδών σε χώρες που θα συμμετείχαν στο ανώτατο όριο τιμών.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Νόβακ υπογράμμισε ότι δεν θα προμηθεύουν πλέον πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου στις χώρες αυτές «ακόμη και αν είναι πιο κερδοφόρο».

Ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 22% των συνολικών εσόδων της Ρωσίας από εξαγωγές πέρυσι, κατάφερε να αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων, ιδίως με την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα και την Ινδία.

Η Ρωσία, η οποία εξήγαγε κατά μέσο όρο 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα πέρυσι, εξήγαγε 7,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω εάν η Ρωσία ή ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και πετρελαιοπαραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αβεβαιότητες τον Ιανουάριο του 2023 λόγω των νέων εμπάργκο που τέθηκαν σε ισχύ, αλλά η παγκόσμια ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί.

Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εξάρτηση από την κινεζική αγορά, η οποία έχει πρόσφατα αυστηροποιήσει τις πρακτικές καραντίνας της και, ως εκ τούτου, έχει μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου, εγκυμονεί επίσης διάφορους κινδύνους για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.