Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο πλαφόν στο πετρέλαιο

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο πλαφόν στο πετρέλαιο
Κυριακή, 04/12/2022 - 07:54

Aντίθετη βρίσκει την Μόσχα η κοινή απόφαση Ευρωπαϊκής Ένωσης, G7 και Αυστραλίας να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως τμήματα της Ουκρανίας που κήρυξε ως προσαρτημένα στη Ρωσική Ομοσπονδία «σε εύθετο χρόνο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Σίγουρα θα συμβεί σε εύθετο χρόνο, επειδή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με την Μόσχα να επιχειρεί έναν θετικό αντιπερισπασμό.

Μάλιστα, ο κ. Πεσκόφ αποκάλυψε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί αναφορικά με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ανώτατων τιμών από την Ομάδα των G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο ενδιάμεσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο, μια στάση που επιβεβαίωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε χθεσινές αναρτήσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Από φέτος η Ευρώπη θα ζει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τηρήσει τους τελευταίους στόχους της παραγωγής πετρελαίου κατά σημερινή του συνάντηση, όπως δήλωσαν χθες πηγές του ΟΠΕΚ+ με γνώση των διαβουλεύσεων, μια ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε σε ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως και η ΕΕ. Ως γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΠΕΚ+ εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την ομάδα και έναν από τους ηγέτες της, τη Σαουδική Αραβία, ότι τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Ακόμη, ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι είχε μειώσει την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο λόγω της βραδύτερης κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/12/2022 - 07:59