Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση έχει ένα πρόβλημα 22 τρισ. δολαρίων

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση έχει ένα πρόβλημα 22 τρισ. δολαρίων
Παρασκευή, 18/11/2022 - 07:18

Παράθυρο για μια πραγματική μετάβαση στην καθαρή ενέργεια χωρίς τη συνήθη αδράνεια που αντιμετωπίζει μια τέτοια επανάσταση.

Η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι άνευ προηγουμένου κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία που προέρχονται από την πανδημία Covid-19 και επιδεινώθηκαν εκθετικά από τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μαζική αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία και ανάγκασαν τα έθνη σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές και τις στρατηγικές ενεργειακής ασφάλειας, ανοίγοντας ένα παράθυρο για μια πραγματική μετάβαση στην καθαρή ενέργεια χωρίς τη συνήθη αδράνεια που αντιμετωπίζει μια τέτοια επανάσταση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δημοσίευσε μια πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία όλα τα ορυκτά καύσιμα είτε θα παραμείνουν στάσιμα είτε θα μειωθούν στο ορατό μέλλον. Στην πραγματικότητα, ο ΔΟΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να αρχίσει να κορυφώνεται εντός αυτής της δεκαετίας, μια τεράστια εξέλιξη σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις. Ωστόσο, μόνο ορισμένοι συμφωνούν με αυτή την προοπτική. Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι, αντιθέτως, η κορύφωση του πετρελαίου θα συμβεί αργότερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο κόσμος δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια έναντι των δεσμεύσεων για το κλίμα.

Αυτού του είδους η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι η νέα κανονικότητα, καθώς ακόμη και τα πιο έμπειρα και σεβαστά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά ιδρύματα χρειάζονται βοήθεια για να κρίνουν από πού φυσάει ο άνεμος. Η σημερινή οικονομία, η οποία έχει περιέλθει σε σύγχυση από τα μυριάδες σοκ της αγοράς που προέρχονται από τον Covid-19, την κλιματική αλλαγή και τις συγκρούσεις - εκπέμπει κάθε είδους ανάμεικτα μηνύματα και αντιφατικούς δείκτες, καθιστώντας τις διαδικασίες πρόβλεψης ασυνήθιστα θολές. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αλλά είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε όταν δεν μπορούμε να δούμε ακριβώς πού οδηγούν αυτοί οι δρόμοι.

Έχοντας κατά νου όλη αυτή την αυξανόμενη πολυπλοκότητα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστηρίζει ότι το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας θα χαρακτηρίζεται και θα διαμορφώνεται από οκτώ βασικούς παράγοντες:

1. Χάραξη πολιτικής,

2. Νέες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια,

3. Έλλειψη μέτρων ενεργειακής απόδοσης,

4. Υψηλότερο κόστος απεξάρτησης από τον άνθρακα,

5. Κυβερνητικές επενδύσεις και πληθωρισμός,

6. Μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών της ενέργειας,

7. Ανεπαρκής προσφορά ενέργειας και

8. Ανεπαρκής πρόσβαση στην ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το να έχουμε κατά νου αυτές τις οκτώ νέες «πραγματικότητες» θα είναι το κλειδί για τις νέες στρατηγικές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την «ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την επίτευξη κρίσιμων ενεργειακών στόχων σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο περιβάλλον».

Η μεταβλητότητα θα είναι αναπόφευκτο μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Η γεωπολιτική θα μετατοπιστεί σημαντικά καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μετατοπίζονται από τα ορυκτά καύσιμα προς τα ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητα για τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Η Κίνα ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία πολλών από αυτά τα ορυκτά, δημιουργώντας νέες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια. Ο αυξημένος ανταγωνισμός για τις εισροές αυτές θα μπορούσε επίσης να αυξήσει σημαντικά τις τιμές τους, οδηγώντας σε αυτό που αποκαλείται «πράσινος πληθωρισμός».

Πράγματι, η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα είναι δαπανηρή και οι κυβερνητικές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες, όπως και τα μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης του κλίματος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μέχρι στιγμής, οι δαπάνες είναι πολύ χαμηλότερες από εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλιστεί επαρκής ενέργεια για το μέλλον. «Η αυξανόμενη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και η ανάγκη ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού θα απαιτήσουν ένα επίπεδο ενεργειακών επενδύσεων που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007», αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι νέες τεχνολογίες υποφέρουν επίσης από ένα χάσμα 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των σημερινών δαπανών και των αναγκών του 2030.

Αυτές οι ελλείψεις χρηματοδότησης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε ανεπαρκή ενεργειακό εφοδιασμό (ιδίως στον παγκόσμιο Νότο) και σε συνεχή αστάθεια των τιμών ενέργειας, καθώς η ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα απομακρυνόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα. Προκειμένου να διατηρηθεί στο ελάχιστο το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα είναι το κλειδί, αλλά είναι απίθανο να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Επομένως, η πολιτική θα είναι το κλειδί στο μέλλον για να συμβάλει στη διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων και να διατηρήσει τον κόσμο σε καλό δρόμο και να είναι υπόλογος για τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την απαλλαγή από τον άνθρακα. Προφανώς, δεν θα είναι εύκολο, και η δυσκολία, η αστάθεια και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα ωθήσουν την οικονομία να επιστρέψει προς τα ορυκτά καύσιμα, εάν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα πολιτικής και μέσα επιβολής. Είναι ένας δύσκολος δρόμος μπροστά μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά σε σύγκριση με την εναλλακτική λύση, είναι η καλύτερη χειρότερη επιλογή με μεγάλη διαφορά.