Φινλανδία: Νέα μονάδα υδρογόνου ισχύος 300 μεγαβάτ

Φινλανδία: Νέα μονάδα υδρογόνου ισχύος 300 μεγαβάτ
Unsplash
Πέμπτη, 17/11/2022 - 19:23

Μια νέα μονάδα υδρογόνου ισχύος 300 μεγαβάτ κατασκευάζεται στη δυτική ακτή της Φινλανδίας.

Το εργοστάσιο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάζει η εταιρεία Flexens πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2027 στην πόλη Κόκκολα, στην περιοχή Ostrobothnia στη δυτική ακτή της Φινλανδίας, με μεγάλη χημική βιομηχανία και αιολική ενέργεια. Το εργοστάσιο θα αποτελέσει προσθήκη στην εθνική υποδομή μεταφοράς υδρογόνου που σχεδιάζει η κρατική εταιρεία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

Σύμφωνα με τα οράματά της, η Φινλανδία θα μπορούσε να έχει τρεις κόμβους παραγωγής υδρογόνου, ή «κοιλάδες», που συνδέονται μεταξύ τους.

Η νέα μονάδα στην Κόκκολα πιστεύεται ότι έχει σημασία για τον NHR, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους μεταξύ της Gasgrid και της σουηδικής Nordion Energi. Μέχρι το 2030, η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου μήκους 1.000 χιλιομέτρων γύρω από τον Βοθνικό Κόλπο και τον Κόλπο Βότνιας, μια ανοικτή αγορά υδρογόνου που θα συνδέει παραγωγούς και καταναλωτές.

Το έργο NHR θα πρέπει να συμβάλει στις απαιτήσεις της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η περιφερειακή βιομηχανία κατά μήκος της Σκανδιναβικής Διαδρομής Υδρογόνου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των συνδυασμένων εκπομπών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.