Β. Ζελένσκι: Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα

Β. Ζελένσκι: Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα
Παρασκευή, 18/11/2022 - 09:01

Ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε: «Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά στην περιφέρεια του Κιέβου».

Δεν είναι λίγες οι πόλεις, και η πρωτεύουσα της Ουκρανίας μέσα σε αυτές, που και χθες δέχτηκαν τα πυρά του ρωσικού στρατού, τα οποία συνέπεσαν μάλιστα και με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε ενώ η θερμοκρασία έπεσε ακόμα και στους -10 ° Κελσίου.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με διακοπές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για εκατομμύρια πολίτες.

Η εταιρεία Ukrenergo, που είναι ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, εξαιτίας της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας, κάτι που περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα και οδηγεί σε ευρύτερους περιορισμούς της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα