Σαουδική Αραβία: Αθέτησε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο

Σαουδική Αραβία: Αθέτησε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο
Παρασκευή, 28/10/2022 - 07:46

Η Σαουδική Αραβία αθέτησε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Το Ριάντ αθέτησε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για αύξηση παραγωγής πετρελαίου τονίζουν οι New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ετοιμαζόταν για ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και οι πιο στενοί συνεργάτες του πίστευαν ότι είχαν συνάψει μυστική συμφωνία για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αυτό, άλλωστε, θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Μπάιντεν για περιθωριοποίηση του Ριάντ και του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την επίσκεψή του, αλλά, στις αρχές του μήνα, Μόσχα και Ριάντ καθοδήγησαν την υπερψήφιση της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. H ενέργεια προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ, ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία ότι μετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η παράξενη ιστορία και η ακόλουθη αναθεώρηση της σχέσης Ουάσιγκτον – Ριάντ οφείλεται στην κακή αμοιβαία κατανόηση αξιωματούχων των δύο χώρων όσον αφορά τη δυναμική της πετρελαϊκής αγοράς και το γεωπολιτικό παιχνίδι γύρω από τη Ρωσία.

Βουλευτές των Δημοκρατικών, που απέκτησαν γνώση της μυστικής συμφωνίας, εκτιμούν πως η δέσμευση του Ριάντ αναμενόταν να ανακουφίσει τους Αμερικανούς καταναλωτές που στενάζουν λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, βοηθώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν και το κόμμα του στις ενδιάμεσες εκλογές.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου επηρεάστηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και αδελφού του, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ενδεχομένως να οδηγούσε σε κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ακόμα και στα 50 δολάρια το βαρέλι. Aμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ υπέδειξε πως εάν συνέβαινε αυτό η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν θα διέθετε ικανούς πόρους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων οικονομικής διαφοροποίησης, που συνιστούν τον πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής του διαδόχου του θρόνου. Αλλοι εικάζουν ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για τη μεταστροφή της στάσης της Σαουδικής Αραβίας και την αθέτηση των δεσμεύσεών της.