Βενεζουέλα: Οι πετρελαϊκές εταιρείες την εγκαταλείπουν αφήνοντας τα πάντα πίσω τους

Βενεζουέλα: Οι πετρελαϊκές εταιρείες την εγκαταλείπουν αφήνοντας τα πάντα πίσω τους
Παρασκευή, 28/10/2022 - 08:05

Η Βενεζουέλα έδωσε το πράσινο φως σε όλους τους εταίρους της PDVSA να εγκαταλείψουν τις κοινοπραξίες τους.

Σε μια κίνηση που θυμίζει τα χρόνια του Ούγκο Τσάβες, όταν η Βενεζουέλα εθνικοποίησε την πετρελαϊκή της βιομηχανία, απογυμνώνοντας εξ ορισμού πολλές ξένες πετρελαϊκές εταιρείες από τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται και πάλι να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στο έθνος που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.

Η Βενεζουέλα έδωσε το πράσινο φως σε όλους τους εταίρους της PDVSA [Petróleos de Venezuela, SA κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας] να εγκαταλείψουν τις κοινοπραξίες τους. Θα τους επιτραπεί να πουλήσουν τις μετοχές τους ή να τις επιστρέψουν, με μία προϋπόθεση: θα πρέπει να «ξεχάσουν» τυχόν χρέη του παρελθόντος και μη καταβληθέντα μερίσματα, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο θέμα.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, ωστόσο, είναι τόσο ζοφερή που ακόμη και η ανάληψη της ζημίας από τη μη είσπραξη των οφειλόμενων χρημάτων θεωρήθηκε από ορισμένους ως αποδεκτός όρος. Η Equinor, η Inpex και η TotalEnergies έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα με αυτούς τους όρους -η τελευταία έχασε 1,38 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου που κατείχε προηγουμένως σε μια μονάδα της PDVSA.

Συνολικά, οκτώ ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν κοινοπραξίες με την PDVSA είτε μεταβίβασαν την ιδιοκτησία τους είτε παραιτήθηκαν από τις μετοχές τους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Επτά μικρότερες εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχουν πλέον παρουσία στη χώρα, ενώ 15 από τα έργα JV με την PDVSA είναι απλώς ανενεργά.

Ένα στέλεχος του πετρελαϊκού κλάδου, η εταιρεία του οποίου εγκατέλειψε πρόσφατα τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι κανένα από τα μερίδια που κατέχει δεν είναι ανακτήσιμο στη λογιστική του αξία. «Μεταξύ εκείνων που παραμένουν στις συμπράξεις, λίγοι ελπίζουν να ανακτήσουν ποτέ τα εκκρεμή μερίσματα ή τα εμπορικά χρέη από την PDVSA».

Στην πραγματικότητα, αφού η πετρελαϊκή της βιομηχανία χτυπήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και υπέστη χρόνια υποεπενδύσεων και κακοδιαχείρισης, η Βενεζουέλα είναι πιθανότατα ανίκανη να αποπληρώσει τους πιστωτές και τους ξένους εταίρους της κοινοπραξίας, αν και έχει στείλει κάποιο αργό πετρέλαιο που προορίζεται να πληρώσει μέρος του χρέους της. Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε σταθερή και τραγική πτώση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με την παραγωγή να βυθίζεται από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 1998 σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σήμερα.

Η είδηση ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να επιτρέψει στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αποχωρήσουν πουλώντας μετοχές ή απλά επιστρέφοντάς τες, έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά τη φήμη ότι η PDVSA μελετούσε κάποια σημαντική μεταρρύθμιση του κλάδου που θα αύξανε τις δραστηριότητες των ιδιωτικών εταιρειών στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας - ένα βήμα μακριά από τη συνήθη τακτική της να περιορίζει το ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών.