Τέλος στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Groningen, έβαλε η Ολλανδία

Τέλος στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Groningen, έβαλε η Ολλανδία
Παρασκευή, 07/10/2022 - 12:51

Οι σεισμοί που προκαλούνται στην περιοχή βάζουν τέλος στη εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Groningen της Ολλανδίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους στην Πράγα.

Το Groningen είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι, όπως αναφέρεται, «το μόνο δυνητικό χαρτί που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην Ευρώπη» αντικαθιστώντας την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το τεράστιο ολλανδικό κοίτασμα φυσικού αερίου παρήγαγε κάποτε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου κάθε χρόνο – που ισοδυναμεί με το 10% της κατανάλωσης της ΕΕ – αλλά η παραγωγή του έχει πλέον περιοριστεί λόγω σεισμών, αναφέρει το euractiv.gr

Η διακοπή αυτή αποτέλεσε βασικό παράγοντα της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη να εκτοξευθούν στα ύψη.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen, δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ «ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει των σημερινών συζητήσεων για την ενεργειακή κρίση.