Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι για να βγει ο χειμώνας

Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι για να βγει ο χειμώνας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Σάββατο, 24/09/2022 - 07:38

Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η αμερικανική Washington Post. Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα χαρακτήρισαν τα καυσόξυλα ως το «νέο χρυσό».

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης αναζητούν όλο και περισσότερο στην Ευρώπη μετά το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου, που έχει κάνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να τρομάζουν τον χειμώνα που έρχεται. Όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα κατά διάφορα διαστήματα της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητούνται καυσόξυλα, παρά την πρόκληση ρύπανσης της ατμόσφαιρας που η καύση τους προκαλεί.

Σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα NewScientist οι προμηθευτές ξύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για κορμούς και άλλα προϊόντα βιομάζας, καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των λογαριασμών ενέργειας που θα αυξηθούν κατά 80% τον επόμενο μήνα.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στη Γερμανία, σύμφωνα με το euractiv. Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση εκεί έχει προκαλέσει μια αντίστοιχη άνοδο των τιμών του ξύλου, οι οποίες καταγράφουν άνοδο της τάξης του 85,7% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πάντως στη Γερμανία είναι λίγα τα γερμανικά σπίτια που θερμαίνονται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ξύλο, παρατηρεί το euractiv, και προσθέτει πως, αντίθετα, το ξύλο είναι μια δημοφιλής πηγή δευτερογενούς θερμότητας.

Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η αμερικανική Washington Post. Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα χαρακτήρισαν τα καυσόξυλα ως τον «νέο χρυσό».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν παλιές θερμάστρες για τα σπίτια τους, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα εάν δεν εγκατασταθούν σωστά. Μια άλλη πηγή είπε ότι η βιασύνη να αλλάξουν οι μέθοδοι θερμότητας στα σπίτι ίσως να σημαίνει τη μετακόμιση ανθρώπων σε άλλα σπίτια για να βγει ο χειμώνας.

Αναλυτές που επικαλείται η Washington Post προβλέπουν άνοδο της φτώχειας και του δημόσιου χρέους σε συνδυασμό με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με το ουσιαστικό πισωγύρισμα στην πρόοδο προς την πλήρη καθαρή ενέργεια.
Και ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Klaus Müller, δήλωσε στην Washington Post ότι η διάλυση της ενεργειακής σταθερότητας της Ευρώπης είναι μέρος του παιχνιδιού του Πούτιν, και είναι «το τίμημα αυτού του πολέμου».