Φον ντερ Λάιεν: Η υποστήριξη στην Ουκρανία έχει υψηλό κόστος αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητης αξίας

Φον ντερ Λάιεν: Η υποστήριξη στην Ουκρανία έχει υψηλό κόστος αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητης αξίας
Παρασκευή, 16/09/2022 - 08:21

Εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμετακίνητη στην υποστήριξή της στην Ουκρανία, καθώς ανάμεσα στα κράτη μέλη αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές για το πώς θα τιμωρηθεί περαιτέρω η Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία έχουν εντέλει έναν βαθύ και ορατό αντίκτυπο: «Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να φανεί ο αντίκτυπός τους, και αυτό είναι ορατό τώρα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ χρηματοδότησε από κοινού στρατιωτική βοήθεια για πρώτη φορά στην ιστορία της προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία φέτος, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως περαιτέρω υποστήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούσε να έρθει στο μέλλον και είπε πως η πρόσφατη αντεπίθεση-αστραπή της Ουκρανίας στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της «ανέβασε τη διάθεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παντού στην Ευρώπη».

Η πλευρά του Κιέβου αναφέρει πως η επίθεση του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση περίπου 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη Μόσχα, στην τεράστια πλειονότητά τους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η ΕΕ θα δώσει επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ενισχύσει την αντεπίθεση, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η Ουκρανία να λάβει όλη τη στρατιωτική ικανότητα που χρειάζεται για να αμυνθεί», είπε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.