Η Κίνα αγοράζει το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Η Κίνα αγοράζει το φυσικό αέριο της Ρωσίας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 16/09/2022 - 07:32

Σύμφωνα με το Interfax η Ρωσία και η Κίνα πιθανότατα σύντομα να καταλήξουν σε τελικές συμφωνίες για την προμήθεια περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Ο ενεργειακός τομέας βρέθηκε επί τάπητος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που διεξάγεται από εχθές στο Σαναρκάντ. Στη σύνοδο έχουν δώσει το παρών ο Ρώσος πρόεδρος, ο Κινέζος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν εχθές και μάλιστα για πρώτη φορά μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά τη συνάντησή τους δεν τους απασχόλησε μόνο το θέμα της Ουκρανίας, αλλά επίσης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax συζήτησαν και για το ενδεχόμενο προμήθειας – μαμούθ φυσικού αερίου, από την Ρωσία στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Interfax η Ρωσία και η Κίνα πιθανότατα σύντομα να καταλήξουν σε τελικές συμφωνίες για την προμήθεια περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού Power of Siberia 2, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Αναμένουμε ότι οι τελικές συμφωνίες για το Power of Siberia 2 θα επιτευχθούν στο εγγύς μέλλον και ο όγκος είναι περίπου 50 bcm αερίου», δήλωσε ο Novak στη σύνοδο κορυφής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από την Κίνα καθώς και υγροποιημένου αερίου.

«Αυξάνουμε τις παραδόσεις μέσω του Power of Siberia 1 και αναμένουμε να φτάσουμε τα 20 bcm φυσικού αερίου φέτος. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή μιας νέας διαδρομής από το Βλαδιβοστόκ στη βόρεια Κίνα, και αυτό είναι επίσης 10 bcm φυσικού αερίου», ανέφερε.