Η Ρωσία «καίει» φυσικό αέριο ενώ στραγγαλίζει την τροφοδοσία της Ευρώπης

Η Ρωσία «καίει» φυσικό αέριο ενώ στραγγαλίζει την τροφοδοσία της Ευρώπης
Σάββατο, 27/08/2022 - 08:07

Το εργοστάσιο βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης εκτιμάται ότι καίει φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως - αέριο που διαφορετικά θα πήγαινε στη Γερμανία.

Η Ρωσία «καίει» φυσικό αέριο στο εργοστάσιο Portovaya κοντά στα φινλανδικά σύνορα, ενώ παράλληλα μειώνει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, όπως έδειξε ανάλυση της Rystad Energy που μοιράστηκε με το BBC News την Παρασκευή.

Το εργοστάσιο βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης εκτιμάται ότι καίει φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως - αέριο που διαφορετικά θα πήγαινε στη Γερμανία.

Το εργοστάσιο Portovaya βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο σταθμό συμπιεστών όπου ξεκινά η διαδρομή του Nord Stream προς τη Γερμανία. Από τον Ιούνιο, η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές μέσω του Nord Stream, αρχικά στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού και στη συνέχεια μόλις στο 20% της δυναμικότητας του Nord Stream μετά τη λήξη μιας δεκαήμερης τακτικής περιόδου συντήρησης στις 22 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, αναλυτές, κάτοικοι και δορυφορικές εικόνες έχουν εντοπίσει και δει περισσότερη θερμότητα από το εργοστάσιο Portovaya. Οι ερευνητές λένε στο BBC ότι πιστεύουν ότι το άλμα της θερμότητας που βγαίνει από το εργοστάσιο ήταν αποτέλεσμα της καύσης αερίου.

«Δεν έχουν άλλα μέρη όπου μπορούν να πουλήσουν το αέριο τους, οπότε πρέπει να το κάψουν», δήλωσε στο BBC News ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας τον πιθανό λόγο για τη σημαντική αύξηση της καύσης.

Σύμφωνα με τη δρα Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδική σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο, «ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια κορύφωση και δεν έπαψε να υπάρχει. Παρέμεινε πολύ ανώμαλα υψηλή», δήλωσε στο BBC News.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, αφού η ρωσική Gazprom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει όλες τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream στη Γερμανία για τρεις ημέρες. Ο λόγος για την τριήμερη αναστολή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού θα οφείλεται σε εργασίες συντήρησης στο σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Trent 60, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη Siemens, σύμφωνα με τη Gazprom.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε νέες ανησυχίες στην Ευρώπη ότι η παροχή μέσω του αγωγού θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω ή να διακοπεί εντελώς μετά την τριήμερη μη προγραμματισμένη συντήρηση στα τέλη Αυγούστου.