Η “Οδύσσεια” του Nord Stream μόλις ξεκίνησε – Αντί για αύξηση ροών αναμένεται μείωση…

Η “Οδύσσεια” του Nord Stream μόλις ξεκίνησε – Αντί για αύξηση ροών αναμένεται μείωση…
Τρίτη, 26/07/2022 - 08:12

Στην επανάληψη των επιτυχημένων πιέσεων με την τουρμπίνα από τον Καναδά όλα δείχνουν ότι θα προβεί η Ρωσία το επόμενο διάστημα, και μάλιστα ενδεχομένως αυτό να γίνει πάνω από μία φορά – αν όχι να καταστεί και μονιμότητα.

Εχθές ο εκπρόσωπος του Κρεμνλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι, ναι μεν η επιδιορθωμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί, όμως, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να επισκευαστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός προκειμένου να επιστρέψουν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στα αρχικά τους επίπεδα.

Βέβαια ο Πεσκόφ υπογράμμισε πως μετά την τοποθέτηση της τουρμπίνας θα αρχίσει να παρέχεται φυσικό αέριο σε “αντίστοιχους όγκους”. Όμως δεδομένου ότι επισήμανε πως τα τεχνικά ζητήματα θα συνεχίσουν να αποτελούν αιτία περιορισμού των ροών, η δήλωσή του μόνο ως καθησυχαστική δεν μπορεί να εκληφθεί.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 2 από τις 6 τουρμπίνες στην περιοχή του αγωγού που βρίσκεται στη Ρωσία. Η Μόσχα επικαλείται τις δυτικές κυρώσεις που δεν επιτρέπουν, όπως ισχυρίζεται, να φέρει εις πέρας τις επισκευές που απαιτούνται.

Την Δευτέρα η Gazprom με επιστολή που έστειλε στη Siemens Energy με έδρα τον Καναδά, η οποία είχε την ευθύνη επισκευής της τουρμπίνας, ζητά από την εταιρεία να προσδιορίσει εγγράφως υπόλοιπα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σχετικά με άλλες επιδιορθώσεις.

Συγκεκριμένα η δήλωση της Gazprom ανέφερε τα εξης:

“Η Gazprom έλαβε έγγραφα από τις καναδικές αρχές από τη Siemens. Η Gazprom έχει μελετήσει αυτά τα έγγραφα, αλλά αναγκάζεται να δηλώσει ότι δεν αναιρούν τους κινδύνους που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα.Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα από την Gazprom σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ και του ΗΒ, η λύση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία και την επείγουσα επισκευή άλλων τουρμπίνων για το Portovaya CS. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Gazprom ζήτησε για άλλη μια φορά από τη Siemens άμεση υποστήριξη για την παροχή των απαραίτητων εγγράφων και διευκρινίσεων για την επίλυση των υπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων”.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, η Siemens Energy απέστειλε την έγγραφη τεκμηρίωση που ζητούσε η Gazprom μέχρι εκείνη τη στιγμή και η οποία θα επιτρέψει, εκτός απροόπτου, τη μεταφορά της τουρμπίνας από τη Γερμανία στη Ρωσία, ίσως και εντός αυτής της εβδομάδας.

Όλη αυτή η διαδικασία δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολο να επιλυθεί σύντομα. Η αναγκαστική κίνηση του Καναδά να άρει ad hoc τις κυρώσεις ώστε να μεταφερθεί η τουρμπίνα στην Ρωσία ίσως να έστειλε ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι μπορεί να επαναλάβει τέτοιες πιέσεις εξίσου επιτυχημένα. Καθώς φαίνεται η ρωσική πλευρά έχει εισέλθει σε μια τακτική που θα πιέζει συνεχώς για ακόμη περισσότερες ad hoc “παραβιάσεις” των κυρώσεων.

Άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την περασμένη εβδομάδα έχει καταστήσει σαφές πως τα πράγματα βρίσκονται μόνο στην αρχή του. Δήλωσε ότι γύρω στις 26 Ιουλίου, δηλαδή ενδεχομένως και σήμερα, θα ξεκινήσει η συντήρηση μιας άλλης τουρμπίνας. Όπως εκτιμάται από αναλυτές μια τέτοια επισκευή θα μπορούσε να μειώσει τις ροές περισσότερο, αυτή τη φορά κατά 20%.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2022 - 08:14