Η Ισπανία απέρριψε το σχέδιο της Επιτροπής για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Η Ισπανία απέρριψε το σχέδιο της Επιτροπής για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Πέμπτη, 21/07/2022 - 10:06

Απέρριψε η ισπανική κυβέρνηση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσουν εθελοντικά όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη.

«Υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια θυσία για την οποία δεν μας έχει ζητηθεί καν προηγούμενη γνώμη», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera, όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων και η El País.

Όπως αναφέρει το Euractiv, η ίδια έκρινε ότι η ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι απαραίτητα η πιο αποτελεσματική, ούτε η πιο αποδοτική, ούτε η πιο δίκαιη».

«Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία επέμεινε ότι η Ισπανία θα «υπερασπιστεί επίσης τη θέση» της βιομηχανίας της.

Η Ισπανία θεωρεί ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται «χωρίς συζήτηση γενικού προσανατολισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακόμη και όταν οι οικονομικές συνέπειες όσον αφορά τον αναδιανεμητικό αντίκτυπο είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

«Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι που περνούν δύσκολα και βλέπουν με τεράστια ανησυχία το φθινόπωρο και τον χειμώνα», οπότε η Ισπανία θα βοηθήσει «με αλληλεγγύη», διαθέτοντας όλες τις υποδομές της και την ικανότητά της να στηρίξει, αλλά «υπερασπιζόμενη όλο τον σεβασμό που αξίζει στην ισπανική βιομηχανία», διευκρίνισε η Ribera.

«Θέλουμε μια σταθερή και ειλικρινή συζήτηση, ακούγοντας τις προτάσεις κάθε κράτους και όχι επιβάλλοντας λύσεις που δεν μας φαίνονται ούτε δίκαιες ούτε αποτελεσματικές», τόνισε.

«Είμαστε υποστηρικτικοί, αλλά δεν μπορεί να μας ζητηθεί να κάνουμε δυσανάλογες θυσίες», πρόσθεσε.