«Τέλεια καταιγίδα» με την παραίτηση Ντράγκι

«Τέλεια καταιγίδα» με την παραίτηση Ντράγκι
Πέμπτη, 21/07/2022 - 11:47

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας υπέβαλε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές.

Ο Ντράγκι απέτυχε χθες να κερδίσει υποστήριξη από τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού του για να συνεχίσει να ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης.

Παρόλο που ο Ντράγκι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν χωρίς την υποστήριξη τριών βασικών κομμάτων στον κυβερνητικό του συνασπισμό: το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων- που ξεκίνησε εξ αρχής την κρίση-, η εθνικιστική Λέγκα και η κεντροδεξιά Forza Italia.

Μετά την παραίτηση Ντράγκι την Ιταλία περιμένουν πρόωρες εκλογές, και μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας.

Η αποχώρηση του Ντράγκι θα έχει επίσης αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα στερήσει επίσης από την Ένωση έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες.

«Η παραίτηση Ντράγκι βυθίζει την Ιταλία στο πολιτικό χάος», σχολιάζει το Bloomberg. Όπως σημειώνει, οι βουλευτές, χωρίς την πειθαρχία που επέβαλε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. Παράλληλα, οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν προβλήματα στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2023, μια διαδικασία που κυριαρχεί συνήθως στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες το φθινόπωρο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις χθες, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε ότι την Ιταλία μπορεί να περιμένει «μια τέλεια καταιγίδα».