Το αβέβαιο μέλλον των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Το αβέβαιο μέλλον των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα
Τετάρτη, 20/07/2022 - 07:08

Ο φόρος Windfall tax του Ηνωμένου Βασιλείου αποθαρρύνει τις πετρελαϊκές εταιρείες από το να επενδύσουν σε δραστηριότητες στην περιοχή.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες γυρίζουν την πλάτη τους στο πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας για διάφορους λόγους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα, ιδίως μετά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 πέρυσι. Και τώρα ο φόρος Windfall tax του Ηνωμένου Βασιλείου αποθαρρύνει τις πετρελαϊκές εταιρείες από το να επενδύσουν σε δραστηριότητες στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία γύρω από τις ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που καταδεικνύει τη δυνατότητα συνέχισης των επικερδών πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Θάλασσα.

Θα αντισταθμίσουν, λοιπόν, οι δυνατότητες για περισσότερα ευρήματα πετρελαίου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ύδατα αυτά;

Τον περασμένο μήνα, όταν ο υπουργός επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κβάρτενγκ έγραψε στο Twitter ότι ένα νέο πετρελαϊκό έργο θα προχωρήσει στη Βόρεια Θάλασσα, αντιμετωπίστηκε με σθεναρή αντίδραση.

Όπως είπε, «το κοίτασμα φυσικού αερίου Jackdaw - που είχε αρχικά αδειοδοτηθεί το 1970 - έλαβε σήμερα την τελική ρυθμιστική έγκριση. Επιταχύνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, αλλά είμαστε επίσης ρεαλιστές όσον αφορά τις ενεργειακές μας ανάγκες τώρα. Ας προμηθευτούμε περισσότερο από το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε από τα βρετανικά ύδατα για να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια».

Ο μπλαζέ χαρακτήρας του tweet σόκαρε τους περιβαλλοντολόγους, εκατοντάδες από τους οποίους βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εξέλιξη μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση. Ακτιβιστές απέκλεισαν κυβερνητικά γραφεία στη Γλασκώβη και πέταξαν κόκκινη μπογιά για να αναπαραστήσουν το αίμα.

Η ταχεία οργάνωση της αντίδρασης στο tweet κατέδειξε την τεράστια αντίθεση στην επέκταση των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Και οι διαδηλώσεις δεν αποτελούνται πλέον μόνο από πολεμιστές του κλίματος, αλλά και από υψηλόβαθμες θρησκευτικές προσωπικότητες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, ακτιβιστές, κοινοτικές ομάδες και μεγάλες ΜΚΟ.

Η πιο εξέχουσα από τις εκστρατείες κατά του πετρελαίου στην περιοχή ήταν το περσινό κίνημα Stop Cambo, που είχε ως στόχο να αποτρέψει τον πετρελαϊκό γίγαντα Shell και την Siccar Point Energy από την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Cambo. Εάν αναπτυχθεί, το Κάμπο αναμένεται να παράγει 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε πρώτη φάση, λειτουργώντας μέχρι το 2050 περίπου. Οι ακτιβιστές του κλίματος επεσήμαναν ότι η ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος πετρελαίου έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Και δεν είναι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς γερμανικές και ολλανδικές περιβαλλοντικές ομάδες ζητούν από ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει η ανάπτυξη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η ολλανδική εταιρεία ONE-Dyas έχει λάβει έγκριση από τις ολλανδικές αρχές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου N05-A στα ύδατα, τα οποία εκτείνονται μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας. Ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργεί με αιολική ενέργεια, οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι θα αυξήσει τη μελλοντική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στις δύο χώρες. Το έργο αναμένεται να αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο σε ολλανδικές και γερμανικές πόλεις μέχρι το 2024, με δυνατότητα παραγωγής 13 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντολόγοι που αντιτίθενται στις επιχειρήσεις. Οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν είναι σίγουρες για τις δυνατότητες παραγωγής μετά την εισαγωγή ενός έκτακτου φόρου λόγω της αύξησης των λογαριασμών των καταναλωτών. Ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε τον νέο φόρο τον Ιούνιο ως μέσο για την είσπραξη σχεδόν 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια των ενεργειακών κρίσεων. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη μείωση των λογαριασμών των νοικοκυριών.

Αλλά αρκετές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θεωρούν το σύστημα ως «σοβαρά ελαττωματικό». Η διευθύνουσα σύμβουλος της Harbour Energy, Λίντα Κουκ, απευθύνθηκε στον Σουνάκ με επιστολή στην οποία του ζητούσε να αναθεωρήσει την πρόταση για την εισφορά επί των ενεργειακών κερδών (EPL).

Η Κουκ έγραψε: «Ενώ εκτιμώ την κλίμακα της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EPL, όπως προτείνεται επί του παρόντος, είναι, στην πραγματικότητα, αναδρομική και επηρεάζει δυσανάλογα τις ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν επενδύσει πρόσφατα τα περισσότερα για να βοηθήσουν στη διασφάλιση του εγχώριου ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Shell, η BP και η Equinor έχουν προειδοποιήσει για επιβράδυνση των επενδύσεων

Η Shell, η BP και η Equinor έχουν επίσης προειδοποιήσει για επιβράδυνση των επενδύσεων σε περίπτωση που ο φόρος προχωρήσει.

Και ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, ο Άλεξ Κεμπ, πιστεύει ότι αρκετές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή θα επιλέξουν να αναβάλουν την απομάκρυνση και τη διάλυση περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας μέχρι να ολοκληρωθεί ο έκτακτος φόρος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «οι δαπάνες παροπλισμού που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2022-2025 δεν θα απαλλάσσονται έναντι του EPL, παρόλο που πρόκειται για φόρο κερδών. Αυτό μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι η δραστηριότητα παροπλισμού στο UKCS αναβάλλεται τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό για μετά το 2025». Αν και η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι οι εκπτώσεις για την απόσυρση περιουσιακών στοιχείων δεν θα φορολογούνται.

Αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, καθώς οι νέες ανακαλύψεις προσφέρουν ελπίδα. Μόλις αυτόν τον μήνα, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου United Oil & Gas (UOG) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη ανακάλυψή της αποτιμάται σε 40 εκατομμύρια δολάρια σε βάση κινδύνου ή 130 εκατομμύρια δολάρια σε βάση χωρίς κίνδυνο. Η ανακάλυψη Maria βρίσκεται στην άδεια P2519 στην Κεντρική Βόρεια Θάλασσα, μια άδεια που πιστεύεται ότι περιέχει 6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Αυτό δείχνει τις δυνατότητες για μελλοντικές εξελίξεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή, παρόλο που υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για το κλίμα από τους περιβαλλοντολόγους ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει τη νέα δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, οι εταιρείες ενέργειας ασκούν επίσης κριτική στο νέο φόρο Windfall για την αποθάρρυνση των επενδύσεων στην περιοχή. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, το ερώτημα είναι αν οι εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν μπροστά σε τόσες πολλές προκλήσεις.