Τι «βλέπει» το ΔΝΤ μετά από διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου - Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Τι «βλέπει» το ΔΝΤ μετά από διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου - Ποιες χώρες κινδυνεύουν
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 20/07/2022 - 07:14

Tο σύνολο των χωρών της Ευρώπης θα υπολείπεται σε ανθεκτικότητα και θα είναι περισσότερο ευάλωτο ως προς τις ενέργειες της Μόσχας.

Τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διερευνά το ΔΝΤ επισημαίνοντας πως η κατάσταση σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι καθόλου εύκολη, σύμφωνα με τους FT. Αρχικά υπογραμμίζεται ότι το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία. Επίσης οι ρωσικές ροές παρέχουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου για οκτώ χώρες της ΕΕ.

Έτσι, στην περίπτωση που χώρες, εκτός Ρωσίας, δεν μοιράσουν με τις υπόλοιπες την παραγωγή τους σε φυσικό αέριο και οι τιμές δεν συγκρατηθούν με τεχνικό τρόπο, τότε το σύνολο των χωρών της Ευρώπης θα υπολείπεται σε ανθεκτικότητα και θα είναι περισσότερο ευάλωτο ως προς τις ενέργειες της Μόσχας.

Οι πιο ευάλωτες χώρες απέναντι σε μια τέτοια πιθανή ενέργεια της Ρωσίας είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ιταλία. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η Ιταλία είναι ευάλωτη λόγω της υψηλής χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνουν οι FT η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί κατά 9% φέτος, ρίχνοντας 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της ΕΕ και μέσα στις επόμενες ημέρες οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από τα κράτη μέλη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση.

Ήδη κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξετάζουν τη διανομή δελτίου σε ότι αφορά στην αγορά ενέργειας, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα το αποφύγουν κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα. Σύμφωνα με το μοντέλο του ΔΝΤ η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πρωτοβουλία της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες κατά 70%, αλλά θα υπήρχαν ελλείψεις εάν υπήρχε πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο θα έχουν πρόσβαση σε προμήθειες μόνο μεταξύ 15 και 40% σε σχέση με τις ανάγκες τους.
Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες έδειχναν αλληλεγγύη μεταξύ τους και ενσωμάτωναν μετά από συντονισμό την αγορά τους στις παγκόσμιες προμήθειες υγρού φυσικού αερίου, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΕ σε σοβαρή ύφεση αυτόν τον χειμώνα.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα μείωνε το ΑΕΠ της ΕΕ κατά μόλις 0,4% με μόνο την Ουγγαρία να υποφέρει από συρρίκνωση άνω του 1%. «Εάν οι αγορές της ΕΕ παραμείνουν ενοποιημένες εσωτερικά και συντονισμένες με τον υπόλοιπο κόσμο, η [μοντελοποίησή μας] υποδηλώνει ότι η παγκόσμια αγορά LNG θα βοηθούσε στην εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων», σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, που απασχολούνται στους τομείς της Ευρώπης και των εμπορευμάτων.

«Αυτή είναι μια στιγμή για την Ευρώπη να βασιστεί στην αποφασιστική δράση και την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αντιμετωπίσει την προκλητική στιγμή που αντιμετωπίζει σήμερα», τονίζουν.