Ενεργειακή Συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου

Ενεργειακή Συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου
Τρίτη, 19/07/2022 - 13:52

Στην Τεχεράνη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τη σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομολόγους του.

Μνημόνιο συμφωνίας αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SHANA του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής από τους διευθύνοντες συμβούλους και των δύο εταιρειών σήμερα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται στην Τεχεράνη για μια σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό και Τούρκο ομολόγο του.

Η Gazprom πρόκειται να βοηθήσει τη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars, καθώς και έξι κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με το SHANA, ενώ ακόμα θα συμμετέχει και στην ολοκλήρωση των έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράν βρίσκονται τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την πρόσβαση στην τεχνολογία και επιβράδυναν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Τεχεράνη παρακολουθείται στενά, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδιαρθρώσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωθώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα που συμβάλλουν σε υψηλότερο κόστος ζωής και αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/07/2022 - 14:12