Αντιδρά η Αυστρία στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινες επενδύσεις

Αντιδρά η Αυστρία στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινες επενδύσεις
Πέμπτη, 07/07/2022 - 11:25

Θα αμφισβητήσει τον Κανονισμό Ταξινόμησης στο δικαστήριο της ΕΕ.

Την έντονη αντίδραση της Αυστρίας προκάλεσε η ψήφιση υπέρ του χαρακτηρισμού των έργων πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου ως πράσινες επενδύσεις, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.

Η Αυστρία επανέλαβε χθες τη δέσμευσή που είχε ήδη ανακοινώσει από τον Νοέμβριο ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες εάν η ταξινόμηση συμπεριλάμβανε την πυρηνική ενέργεια.

Σε δήλωσή της η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας αναφέρει: «Έχουμε ήδη προετοιμαστεί εντατικά για την υπόθεση αυτή τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και θα καταθέσουμε την αγωγή μας εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί γι’ αυτή», χαρακτήρισε δε την απόφαση ως πράξη «πράσινου ξεπλύματος» και τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της Πράσινης Συμφωνίας. «Δεν είναι ούτε αξιόπιστη, ούτε φιλόδοξη, ούτε βασισμένη στη γνώση, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και είναι κάτι παραπάνω από ανεύθυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όμως δεν είναι μόνο η αντίδραση της Αυστρία στον Κανονισμό Ταξινόμησης. Ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου έγραψε στο Twitter: «Θα εξετάσουμε περαιτέρω νομικά βήματα μαζί με την Αυστρία, ενώ Ισπανία και Δανία ανακοίνωσαν πριν από την ψηφοφορία ότι θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην αγωγή.