Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια υποσχέθηκε ο Σολτς στους γερμανούς πολίτες

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια υποσχέθηκε ο Σολτς στους γερμανούς πολίτες
Δευτέρα, 04/07/2022 - 13:20

«Εκρηκτική ύλη» για την κοινωνία ο υψηλός πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας.

Ελαφρύνσεις για τους πολίτες και μια «μακροπρόθεσμη διαδικασία» διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, υποσχέθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της πρώτης θερινής συνέντευξής του ως καγκελάριος.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε επανειλημμένα στο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου αυξήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα και εισήχθη ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο 9 ευρώ για όλα τα ΜΜΜ. «Γίνονται πολλά», υποστήριξε ο καγκελάριος και διευκρίνισε ότι κάποια μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και ο πολίτης δεν έχει ακόμη αισθανθεί την επίδρασή τους. «Για φέτος, έχουμε απορροφήσει σχεδόν το 90% των αυξήσεων των τιμών για τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα», δήλωσε, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Σχετικά με την εταιρία παροχής φυσικού αερίου Uniper , η οποία ζήτησε πριν από λίγες ημέρες κρατική στήριξη, ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ενίσχυσης των εταιριών κοινής ωφελείας. «Τα κρατικά δάνεια προς αυτές τις επιχειρήσεις ήδη συνεισφέρουν στην συγκράτηση των τιμών», δήλωσε ο κ. Σολτς και υπενθύμισε ότι και η Lufthansa, λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, χρειάστηκε κρατική οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για το τι είναι προτιμότερο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληγεί η παροχή φυσικού αερίου, επειδή μια σημαντική εταιρία δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της», δήλωσε σχετικά με τη Uniper.

Τέλος, ο κ. Σολτς υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να διαπραγματευτεί την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ. «Αν θέλουμε διάφορες πηγές ενέργειας, χρειαζόμαστε και πολλούς προμηθευτές», δήλωσε ο καγκελάριος, απαντώντας στην κριτική για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος του Κόλπου.