Γερμανία: Δεν φτάνουν 15 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο

Γερμανία: Δεν φτάνουν 15 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο
Τρίτη, 05/07/2022 - 07:07

Εάν το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία σταματήσει να ρέει μετά το τέλος της τακτικής συντήρησης του Nord Stream για δύο εβδομάδες που αρχίζει στις 11 Ιουλίου, η χώρα θα δει ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της επόμενης άνοιξης

Η Γερμανία μπορεί να δυσκολευτεί να φτάσει σε επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι το χειμώνα, παρά την πιστωτική γραμμή των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν η Γερμανία δεν αρχίσει να εξοικονομεί αέριο αμέσως, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της επόμενης άνοιξης.

Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει παραχωρήσει η Γερμανία ως πιστωτική γραμμή για την αγορά φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην είναι αρκετά για να βοηθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να φτάσει σε επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι το χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Bundesnetzagentur.

Εάν το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία σταματήσει να ρέει μετά το τέλος της τακτικής συντήρησης του Nord Stream για δύο εβδομάδες που αρχίζει στις 11 Ιουλίου, η χώρα θα δει ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της επόμενης άνοιξης, δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Κλάους Μιούλερ στο περιοδικό WirtschaftsWoche σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Εάν η Γερμανία θέλει να αποφύγει μια μαζική έλλειψη, πρέπει να αρχίσει αμέσως να εξοικονομεί φυσικό αέριο, όχι μόνο τον χειμώνα, πρόσθεσε ο Μιούλε.

Τα χρήματα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για αγορές φυσικού αερίου ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες στο 80-90% μέχρι το χειμώνα μπορεί να μην είναι αρκετά λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης -η οποία είναι επίσης ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού φυσικού αερίου- αγωνίζεται να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου μετά τη δραστική διακοπή από τη Μόσχα των παραδόσεων προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream στα μέσα Ιουνίου.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Από τότε που η Ρωσία μείωσε την προμήθεια προς τη Γερμανία και άλλους μεγάλους καταναλωτές στην Ευρώπη, οι πάροχοι και οι αγοραστές φυσικού αερίου στη Γερμανία αγωνίζονται με την εκτίναξη των τιμών του μη ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που επιβαρύνει σοβαρά τα οικονομικά των εταιρειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ρωσικής Gazprom, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανά μέτρα σταθεροποίησης των οικονομικών του εν μέσω των χαμηλών παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου και της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγγυήσεων, πιστωτικών διευκολύνσεων ή επενδύσεων σε μετοχές.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία ενεργοποίησε τη δεύτερη φάση του τριφασικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream. Η Γερμανία τρέχει για να εφαρμόσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, όταν η τακτική συντήρηση του Nord Stream θα σταματήσει όλες τις προμήθειες μέσω του αγωγού για τουλάχιστον δύο βδομάδες.