Γερμανία: Φόβοι για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία Αγωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Γερμανία: Φόβοι για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία Αγωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Δευτέρα, 04/07/2022 - 12:43

Ολόκληρες βιομηχανίες στη Γερμανία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω των περικοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, νυν επικεφαλής του συνδέσμου γερμανικών συνδικάτων (DGB) μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag).

«Ολόκληρες βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μόνιμα λόγω των περικοπών στο φυσικό αέριο: το αλουμίνιο, το γυαλί, η χημική βιομηχανία", δήλωσε. «Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία».

Η χημική βιομηχανία, η οποία απασχολεί περίπου 346.000 άτομα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία στη Γερμανία, σύμφωνα με την Germany Trade & Invest, τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων της χώρας.

Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- εξαρτάται από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% των εισαγωγών της σε αυτό το καύσιμο. Η βιομηχανική δύναμη εισάγει σχεδόν το σύνολο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 κατά 60% από τον περασμένο μήνα.

Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές φυσικού αερίου ενδέχεται να μην επανέλθουν μετά τις προγραμματισμένες εργασίες, γεγονός που με τη σειρά του θα είχε αντίκτυπο στην αποθήκευση καυσίμων ενόψει του χειμώνα, όταν η ζήτηση αυξάνεται.

"Δεν έχουμε να κάνουμε με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ ξεκάθαρο", δήλωσε ο Χάμπεκ σε εκδήλωση το Σάββατο, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της χώρας, η βιομηχανία θα είναι η πρώτη στη σειρά για περικοπές. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία και να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, δήλωσαν οι επιχειρηματίες και τα συνδικάτα της Γερμανίας.

Σε μια ακραία περίπτωση, σύμφωνα με τη φάση νούμερο 3 του σχετικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχουν εκπονήσει οι γερμανικές Αρχές, το γερμανικό κράτος θα παρέμβει στην αγορά της ενέργειας δια της Bundesnetzagentur (Αρχής Προστασίας Δικτύων) αναλαμβάνοντας ρόλο διανομέα.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2022 - 12:59