Η ΕΕ εισάγει για πρώτη φορά περισσότερο αμερικανικό LNG από ό,τι ρωσικό αέριο από αγωγούς

Η ΕΕ εισάγει για πρώτη φορά περισσότερο αμερικανικό LNG από ό,τι ρωσικό αέριο από αγωγούς
Παρασκευή, 01/07/2022 - 13:28

«Η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα», διαμηνύει ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Ιούνιο περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι αέριο μέσω αγωγού από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες προς την Ευρώπη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο μέσω LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Μπιρόλ, κοινοποιώντας μια ανάλυση του ΔΟΕ.

«Η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι.

Η σημαντικά μειωμένη προμήθεια από τη Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου και η επερχόμενη ετήσια συντήρηση του Nord Stream, η οποία θα σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις μέσω του αγωγού για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, έχουν αφήσει την Ευρώπη να προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα.

Η ΕΕ εισήγαγε τους τελευταίους μήνες ποσότητες ρεκόρ αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αν και οι αναλυτές λένε ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από μόνες τους δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο από αγωγούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ρεκόρ εισαγωγών LNG τον Απρίλιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές spot στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ασία προσέλκυσαν προμηθευτές με ευελιξία προορισμού να στείλουν LNG στην Ευρώπη. Οι προμηθευτές αυτοί προέρχονταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η ΔΟΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μόνο τον Απρίλιο του 2022, πέντε ευρωπαϊκές χώρες -η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Πολωνία- αντιπροσώπευαν το 54,1% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Παρά το ρεκόρ στην πρόσληψη αμερικανικού, και άλλου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, λένε οι αναλυτές και ο ΔΟΕ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κόκκινο συναγερμό» για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε ο Μπιρόλ νωρίτερα τον Ιούνιο.

«Οι πρόσφατες διαταραχές στις προμήθειες φυσικού αερίου, κυρίως η Ρωσία που έκοψε απότομα τις ροές προς τις χώρες της ΕΕ, πρόκειται να αφαιρέσει περίπου 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την αγορά φέτος, θέτοντας μεγάλες προκλήσεις στις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Αυτό αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα», έγραψε ο Μπιρόλ στο Twitter στα μέσα Ιουνίου.