Η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας

Η Σερβία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας
Παρασκευή, 03/06/2022 - 07:00

Η συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενεργειακής μετάβασης, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνολικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η Υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας, κα Zorana Mihajlovic, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Σερβίας για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης και τις συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Parviz Shahbazov.

Επισήμανε ότι οι καλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής συνεργασίας - σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια, η υπογραφείσα συμφωνία θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου είναι σημαντικός για τον εφοδιασμό ολόκληρης της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των προμηθευτών.

Επισήμανε ότι η υπογραφείσα συμφωνία ανοίγει το δρόμο για νέες ευκαιρίες συνεργασίας όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει πλεονάσματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στον τομέα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, και όσον αφορά την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνολογιών και νέων επενδύσεων στις ΑΠΕ.

- Συμφωνήσαμε επίσης για τον σχηματισμό μικρότερων ομάδων εργασίας προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινές αποφάσεις και λύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων - δήλωσε η κα Mihajlovic.

Ο Shahbazov δήλωσε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε μελλοντικές κοινές δράσεις, όταν πρόκειται για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, καθώς και για άλλα ενεργειακά και οικονομικά θέματα.

- Η διασύνδεση Σερβίας-Βουλγαρίας ανοίγει πολυάριθμες ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και η ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσουμε θα ασχοληθεί κυρίως με αυτό το θέμα - τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνομιλιών που αφορούν όλους τους ενεργειακούς τομείς, όχι μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και τις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργεια.