Που βάζει τον πήχη η Cenergy Holdings για το 2024

Που βάζει τον πήχη η Cenergy Holdings για το 2024
Πέμπτη, 07/03/2024 - 06:50

Ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,63 δισ. ευρώ (14% αύξηση σε ετήσια βάση) με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα.

Το προηγούμενο χρόνο η εταιρία επωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας. Όπως επισημαίνει η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, με τις επεκτάσεις των δικτύων και την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα παρέμεινε δυνατή και όλα τα ενεργειακά έργα εκτελέστηκαν ομαλά και αποτέλεσαν βασικό μοχλό για τη λειτουργική κερδοφορία του έτους τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα.

Ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η η Cenergy Holdings εκτιμά πως ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και οδηγούν την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα. Επομένως, ο όμιλος θα συνεχίσει το σχέδιο επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων.

Κατά τη διάρκεια του 2023, πολλά έργα εκτελέστηκαν με επιτυχία, είτε εξ ολοκλήρου είτε τμηματικά. Μεταξύ άλλων, «ολοκληρώθηκε η παραγωγή για τα έργα «με το κλειδί στο χέρι» που αφορούν τη διασύνδεση Λαυρίου - Σερίφου / Σερίφου - Μήλου (φάση 4 της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με συνολικό μήκος καλωδίων 170 χλμ.), ενώ ολοκληρώθηκε επίσης η παραγωγή των τελευταίων παρτίδων για τα interarray καλώδια 66kV για τις φάσεις Α & Β του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο και η παραγωγή καλωδίων για το έργο στην Κροατία. Επιπρόσθετα, ξεκίνησε η παραγωγή 360 χλμ. Καλωδίων 66kV για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, ηλεκτροδοτήθηκε επιτυχώς η αναβαθμισμένη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου εξασφαλίζοντας την ενεργειακή τροφοδοσία των Ιονίων Νήσων. Τέλος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2023, ξεκίνησε η παραγωγή αρκετών άλλων έργων, όπως το OstWind 3 για την 50Hertz, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταϊβάν, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Revolution στις ΗΠΑ και η διασύνδεση Σουηδίας-Δανίας».