Έρχονται τα νέα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Ερωτηματικό για νέες αλλαγές

Έρχονται τα νέα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Ερωτηματικό για νέες αλλαγές
Παρασκευή, 09/02/2024 - 06:40

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε τις τιμές για τα νέα μπλε τιμολόγια ρεύματος μικρότερης διάρκειας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε το εύρος των νέων σταθερών τιμολογίων 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους ενέργειας. Η υπουργική απόφαση άναψε το πράσινο φως, με τις εκτιμήσεις αναλυτών να μιλούν για αποκλιμάκωση των τιμών. Μάλιστα, επισημαίνουν πως ήδη υπάρχει μια τάση οι πολίτες να στρέφονται προς τα σταθερά τιμολόγια, εξαιτίας της μείωσης των τιμών.

Χθες το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης υπογράμμισε στο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου το 2023 στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει «η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 57% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκε στα €119.26/MWh. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι τιμές στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με την μέση τιμή για το 2023 να διαμορφώνεται στα €40.7/MWh από €46.9/MWh το 2022. Το 2023, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στις 40.3 TWh, μειωμένη κατά 11.04%, σε σύγκριση με τις 45.3 TWh το 2022. Η συνεισφορά των νερών και των καθαρών εισαγωγών στην ηλεκτροπαραγωγή εμφανίζεται αυξημένη το 2023 και μειωμένη του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και του λιγνίτη, σε σύγκριση με το 2022».

Με φόντο την ανακοίνωση των νέων μπλε τιμολογίων και της αποκλιμάκωσης των τιμών με ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάληξη της υπόθεσης με το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, «Ρεύμα MAXI Home Fixed». Την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της εταιρίας θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στα μέλη της ΡΑΑΕΥ σε σχέση με το τιμολόγιο. Υπενθυμίζεται, πως η ΡΑΑΕΥ σε ανακοίνωσή της τόνιζε πως «ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό».