Λογαριασμοί ρεύματος: Επιστροφή στο παλιό τιμολόγιο με μια απλή αίτηση

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιστροφή στο παλιό τιμολόγιο με μια απλή αίτηση
Δευτέρα, 22/01/2024 - 06:19

Οι καταναλωτές έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου με μια απλή αίτηση στον πάροχό τους να επιστρέψουν στο τιμολόγιο ρεύματος που ήταν πριν την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με τις εταιρείες να εντείνουν την εμπορική πολιτική τους σχεδιάζοντας νέα προϊόντα ρεύματος ενόψει και της γνωστοποίησης των χρεώσεων του Φεβρουαρίου. Στόχος η προσέλκυση καταναλωτών και η διεύρυνση των μεριδίων τους σε μια αγορά όπου τα πολύχρωμα τιμολόγια έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Οι καταναλωτές παρακολουθούν τις εξελίξεις προσπαθώντας να κάνουν την πιο συμφέρουσα επιλογή αν και η σύγκριση των τιμών, παρά την προσπάθεια της ΡΑΑΕΥ με τον δυναμικό πίνακα που δημοσιεύει δεν είναι εύκολη όταν θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα πάγια, οι προσφορές και οι προϋποθέσεις για τις εκπτώσεις ή και οι διαφορετικές χρεώσεις για την κατανάλωση. Εξαίρεση αποτελεί το πράσινο τιμολόγιο, η δομή του οποίου είναι απλή επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα μεταξύ όλων των παρόχων. Σε αυτό έχουν μεταπέσει από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Δηλαδή, περίπου επτά στους δέκα καταναλωτές ρεύματος είναι στο πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι καταναλωτές έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου με μια απλή αίτηση στον πάροχό τους να επιστρέψουν στο τιμολόγιο που ήταν πριν την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη οι προμηθευτές έχουν ενημερώσει για τη διαδικασία, η οποία είναι απλή, καθώς απαιτείται μόνο μια αίτηση, που τουλάχιστον σε όλους όσοι έχουν επιλέξει τη ψηφιακή επικοινωνία με τους παρόχους τους, γίνεται με ένα κλικ στο λινκ που τους έχει αποσταλεί.

Αν ο καταναλωτής δεν αποδεχτεί να επιστρέψει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο προηγούμενο τιμολόγιο που ήταν τότε για όποιες αλλαγές γίνουν στη συνέχεια ακολουθείται η συνηθισμένη διαδικασία. Είτε θα παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο είτε θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση για το νέο προϊόν που θα επιλέξει.

Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν ακόμη και κάθε μήνα πάροχο

Πάντως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμούν να επιλέξουν οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον πάροχο της επιλογής του. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις, όπου η πρόωρη αποχώρηση επιβαρύνεται με «πέναλτι» το οποίο έχει καθοριστεί από τον πάροχο κατά τη σύμβαση έστι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια είναι η ρήτρα αποχώρησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του παρόχου λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν ακόμη και κάθε μήνα πάροχο, καθώς με τη διαδικασία σύγκρισης ειδικά στο πράσινο τιμολόγιο μπορούν να παρακολουθούν κάθε μήνα ποιο είναι ο φθηνότερος πάροχος. Ετσι ο καταναλωτής, με δεδομένο ότι δεν είναι ευκολο κάθε μήνα να αλλάζει πάροχο, μπορεί να αν διαπιστώσει ότι ο πάροχός του είναι συστηματικά από τους πιο ακριβούς να αλλάζει.

Σε αντίθεση με το πράσινο τιμολόγιο ανά πάροχο, στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, οι πάροχοι μπορούν να παρέχουν περισσότερα του ενός τιμολόγια σε κάθε κατηγορία, συνδεδεμένα, πολλές φορές, είτε με υπηρεσίες είτε και με άλλα προϊόντα είτε με συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, το ύψος του παγίου μπορεί να διαφέρει, σημαντικά, ανά πάροχο, γεγονός που μειώνει το βαθμό συγκρισιμότητας των προσφερόμενων τιμών ενέργειας.

Με την ανάρτηση των τιμών στην πλατφόρμα της ΡΑEEY, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα τιμολόγια ανά χρώμα, αλλά και στο σύνολο τους και να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το φθηνότερο συμβόλαιο κάθε μήνα.

Οι νέες τιμές για τον Φεβρουάριο θα αναρτηθούν στον πίνακα δημοσίευσης τιμών ρεύματος της ΡΑΑΕΥ στα τρία τιμολόγια στις εξής ημέρες:

-Οι χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Φεβρουαρίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα.

-Οι τιμές των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Φεβρουαρίου.

-Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Φεβρουαρίου. Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Ετσι, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.