Τιμολόγια ρεύματος: Πότε θα φανούν οι τελικές επιλογές για πράσινο, μπλε και κίτρινο

Τιμολόγια ρεύματος: Πότε θα φανούν οι τελικές επιλογές για πράσινο, μπλε και κίτρινο
Σάββατο, 06/01/2024 - 07:13

Έρχονται τον Φεβρουάριο τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος και τότε θα φανεί πόσοι καταναλωτές θα μείνουν στο πράσινο τιμολόγιο. Οι επιλογές για τα μπλε τιμολόγια.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να φαίνονται οι τελικές επιλογές των καταναλωτών. Αυτό που φαίνεται πάντως είναι πως το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «για τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών, πάνω από το 70%, έχει περάσει αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς δεν έκαναν καμία επιλογή τιμολογίου».

Όμως είναι ακόμα νωρίς σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς για να φανεί αν θα μείνουν και εκεί τους επόμενους μήνες και σίγουρα θα παίξει ρόλο η ανακοίνωση των τιμών στα κίτρινα τιμολόγια (ex post) οι οποίες θα διαμορφωθούν με βάση τη μεσοσταθμική τιμή ρεύματος που θα διαμορφωθεί στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Τέλος είναι τα μπλε τιμολόγια, δηλαδή τα σταθερά με τους περισσότερους παρόχους να έχουν ανακοινώσει τιμολόγια.

-Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει δύο προϊόντα. Το My Home Enter με χρέωση στα 0,179 ευρώ/kWh για την ημέρα και στα 0,169 ευρώ/kWh για τη νύχτα και με πάγιο 5 ευρώ και το My Home On Line με χρέωση στα 0,175 ευρώ/kWh την ημέρα και στα 0,166 ευρώ/kWh για τη νύχτα και με πάγιο στα 3,5 ευρώ.

-Η Elpedison ανακοίνωσε το πρόγραμμα Elpedison Bright. Με σταθερή τιμή στα 0,169 ευρώ/kWh και πάγιο στα 3 ευρώ.

-H Protergia διαθέτει το Οικιακό Value Safe για τους πελάτες της που θέλουν σταθερή χρέωση για 12 μήνες. Η χρέωση είναι στα 0,165 ευρώ/kWh και το πάγιο στα 3,5 ευρώ.

-Ο ΗΡΩΝ έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα FIX Home, με τη χρέωση 0,165 ευρώ/kWh και πάγιο στα 7,5 ευρώ.

Η Ζενίθ ανακοίνωσε το Power Home Fixed Special Edition με χρέωση( με έκπτωση συνέπειας) στα 0,160 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο στα 5 ευρώ.

-Η Ελίν ανακοίνωσε το Power On! Blue Day, με μηνιαίο πάγιο τα 5 ευρώ και την τιμή στα 0,149 ευρώ/kWh και με νυχτερινή χρέωση στα 0,139 ευρώ/kWh. Ανακοίνωσε και Power On! Blue Day & Night με τη νυχτερινή χρέωση να είναι στα 0,139 ευρώ/kWh και την ημέρα η κατανάλωση να είναι στα 0,149 ευρώ/kWh.

Να σημειωθεί πως η Φυσικό Αέριο θα ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αρκετοί πάροχοι ανακοίνωσαν ανταγωνιστικά πακέτα, αφού έχουν προαγοράσει ποσότητες ρεύματος. Επισημαίνουν πως όσοι δεν θέλουν να παρακολουθούν μήνα το μήνα τις τιμές θα επιλέξουν ένα σταθερό τιμολόγιο, σε αντίθεση με ανθρώπους κυρίως νέους σε ηλικία που θα μπουν στη διαδικασία να παρακολουθούν τις τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται.