Μπλε τιμολόγιο: Πότε και ποιους συμφέρει - Η τιμή σήμερα

Μπλε τιμολόγιο: Πότε και ποιους συμφέρει - Η τιμή σήμερα
Τετάρτη, 27/12/2023 - 08:50

Το μπλε τιμολόγιο παραμένει το επίκεντρο. Ποιες είναι οι τιμές σήμερα στην αγορά και πώς και πότε να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος.

Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, δηλαδή το σταθερό τιμολόγιο για 12 μήνες, είναι αυτό που μπήκε στη μάχη του ανταγωνισμού και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή κερδίζει το ενδιαφέρον καταναλωτών και εταιρειών ενέργειας.

Λίγες μέρες πριν τελειώσει η διορία που έχουν οι εταιρείες και όχι ο καταναλωτής για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και τις τιμές, φαίνεται ότι το μπλε τιμολόγιο παραμένει το επίκεντρο. Άλλωστε οι καταναλωτές δεν θέλουν να ασχολούνται κάθε μήνα με τις τιμές και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτε να βρίσκονται μπροστά σε ξαφνικές μεταβολές. Βέβαια παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για την ώρα φαίνεται ότι οι περισσότεροι θα μείνουν στο πράσινο τιμολόγιο, όμως δεν περνά απαρατήρητο το μπλε τιμολόγιο.

Γιατί βρέθηκε στο προσκήνιο το μπλε τιμολόγιο

Όποιος επιλέξει σταθερό τιμολόγιο θα γνωρίζει το κόστος για το ρεύμα για ένα χρόνο, χωρίς να ανησυχεί αν η τιμή θα πέσει ή θα ανέβει. Μάλιστα οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι στα επίπεδα των τιμών του 2023 με την κρατική επιδότηση. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πέσουν οι τιμές, αλλά όπως είναι γνωστό η αγορά παραμένει απρόβλεπτη.

Ποιες είναι οι τιμές για το μπλε τιμολόγιο

Το πρώτο άνοιγμα στο μπλε τιμολόγιο έκανε η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε τιμή 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα σταθερά για ένα χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησε η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ η Ελιν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα πάγιο 5 ευρώ/μήνα αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024, δώρο τα πάγια τριών μηνών.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τα σταθερά τιμολόγια από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρονται ήδη αρκετά προϊόντα σταθερής χρέωσης, με ελκυστικές χρεώσεις.

ΔΕΗ (myHomeEnter, myHome OnLine)

Η ΔΕΗ δίνει το μπλε τιμολόγιο με τιμή 0,179 για τη χρέωση μέρας και 0,169 για τη χρέωση νύχτας. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

Protergia Value Safe

Με τιμή 0,165€/kWh όλο το 24ωρο και με 3,5 ευρώ πάγιο το μπλε τιμολόγιο της Protergia.

Αφορά σε σταθερή τιμή για 1 χρόνο.

Elpedison (Bright)

Με τιμή το 0,169 ευρώ/κιλοβατώρα, η Elpedison προσφέρει μπλε τιμολόγιο, σταθερής χρέωσης για ένα χρόνο στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι το μπλε τιμολόγιο έχει ρήτρα αποχώρησης, που για το μπλε τιμολόγιο της Elpedison, είναι 10 ευρώ για κάθε μήνα, που δεν τηρείται το συμβόλαιο. Δηλαδή, αν ο καταναλωτής σπάσει το συμβόλαιο ένα μήνα μετά είναι 110 ευρώ, δύο μήνες μετά τη σύναψή του 100 ευρώ. Το πάγιο είναι στα 3 ευρώ το μήνα.

ELIN Blue Day

H Elin στο μπλε τιμολόγιο έχει χρέωση ενέργειας ημέρας ή και νύχτας 0,149€/kWh και πάγιο 5 ευρώ.

ΗΡΩΝ Fix

Ο ΗΡΩΝ με το Fix δίνει το μπλε τιμολόγιο με χρέωση 0,165 και πάγιο 7,5 ευρώ.

Πώς και πότε να διαλέξετε τιμολόγιο

Το μπλε τιμολόγιο είναι η καλύτερη επιλογή για όσους καταναλωτές δεν θέλουν να ασχολούνται με την τιμή ρεύματος. Μπορείτε να επιλέξετε το μπλε τιμολόγιο όποτε θέλετε μέσα στο 2024.

Με το πράσινο τιμολόγιο, θα ξέρετε από την αρχή του κάθε μήνα το κόστος ενέργειας του μήνα. Με το κίτρινο θα ξέρετε μια αρχική τιμή στην αρχή του μήνα, αλλά η τελική τιμή θα καθορίζεται στο τέλος του μήνα, από την πορεία της τιμής της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Αν αυτή πέφτει, το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι ακόμη φθηνότερο, αν όμως ανέβει, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα αυξήσει την αρχική τιμή του.