Έρχονται συγχωνεύσεις εταιρειών στους προμηθευτές ενέργειας

Έρχονται συγχωνεύσεις εταιρειών στους προμηθευτές ενέργειας
Τετάρτη, 27/12/2023 - 08:33

Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού δίνει ένα διαφορετικό περιεχόμενο στη συζήτηση για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις εταιρειών στον κλάδο, κάτι που θα επιταχυνθεί λόγω του τερματισμού των κρατικών επιδοτήσεων.

Μπορεί την παρελθούσα διετία οι τιμές ενέργειας να αυξάνονταν καθημερινά ωθούμενες από την τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο οι προμηθευτές ενέργειας δεν αντιμετώπισαν μεγάλους κινδύνους διότι είχαν την κρατική στήριξη που τους οδήγησε σε ουρανοκατέβατα κέρδη.

Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι έκτακτες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί θα οδηγούσαν εξ ανάγκης την αγορά σε συγκέντρωση και η εμπορία ενέργειας θα μετατρεπόταν σε μια δραστηριότητα για λίγους και ισχυρούς, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Διότι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα λειτούργησαν ως μαξιλάρι ασφαλείας για τους ενεργειακούς παρόχους. Και η κρατική αρωγή τους βοήθησε να διατηρήσουν μερίδια αγοράς.

Σήμερα η ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού διαθέτει μερίδιο 73% περίπου στη Χαμηλή Τάση , εκπροσωπώντας 5,6 εκατομμύρια μετρητές. Μετά τη ΔΕΗ, το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κατέχει η ELPEDISON (4%), και ακολουθούν η PROTERGIA (3,86%), η ΗΡΩΝ (3,85%), η ΖΕΝΙΘ (3,83%), η NRG (2,75%), η WATT&VOLT (2,32%), η εταιρία Φυσικό Αέριο (2,08%). Οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου κατέχουν ποσοστά μικρότερα του 1%. Η Mytilineos με την εξαγορά αρχικά της WATT & VOLT και στη συνέχεια της Volterra αύξησε το μερίδιό της στη λιανική αγορά στο 13%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην προμήθεια μετά τη ∆ΕΗ.

Θα υπάρξει μεταβολή τοπίου μετά το πέρας των κρατικών επιδοτήσεων;

Στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται ενεργά σήμερα δέκα εταιρείες και εκτίμηση τόσο της πλευράς των προμηθευτών όσο και των αρμοδίων αρχών είναι ότι η αγορά θα οδηγηθεί σταδιακά σε συρρίκνωση, με την επικράτηση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων έως πέντε μεγάλων ομίλων, που θα διαθέτουν το οικονομικό μέγεθος για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο βιώσιμες θα είναι οι συνθήκες στην αγορά για τους μεγάλους παίκτες, όσο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ παραμένει στο 73%.