Τέσσερις αλλαγές στις μεθοδολογίες του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης ενόψει PICASSO

Τέσσερις αλλαγές στις μεθοδολογίες του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης ενόψει PICASSO
Τρίτη, 12/12/2023 - 06:23

Τέσσερις βασικές αλλαγές στις μεθοδολογίες του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης προτείνει ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της ένταξης της ελληνικής αγοράς στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα PICASSO έως τον Ιούλιο του 2024.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των του ΑΔΜΗΕ και των και των συμμετεχόντων στην Αγορά Εξισορρόπησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έτσι μετά τη δημόσια διαβούλευση επί της τροποποίησης του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης λόγω της συμμετοχής στην πλατφόρμα PICASSO, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε σε διαβούλευση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ επί της τροποποίησης των μεθοδολογιών του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης.

Οι βασικότερες τροποποιήσεις των υφιστάμενων μεθοδολογιών που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ συνοψίζονται στα εξής:

-Υφιστάμενες Μεθοδολογίες «Όροι και Προϋποθέσεις Παρόχων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης» και «Όροι και Προϋποθέσεις Συμβαλλόμενων Μερών με Ευθύνη Εξισορρόπησης». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται αφορούν κυρίως στη νοηματική βελτίωση του κειμένου.

-Υφιστάμενη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης. Κατ΄αρχήν η μεθοδολογία μετονομάζεται σε «Μεθοδολογία Υπολογισμού Ενεργοποιημένης Ενέργειας» και καθορίζονται οι λεπτομέρειες υπολογισμού της ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης αΕΑΣ για τις Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης που βρίσκονται υπό Αυτόματη Ρύθμιση Παραγωγής.

Ο προσδιορισμός της παρεχόμενης Ενέργειας Εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ για μία Οντότητα Υπηρεσιών Εξισορρόπησης υπολογίζεται για κάθε λεπτό της Περιόδου Εκκαθάρισης Αποκλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις μετρήσεις του Συστήματος Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA), τις 15-λεπτες πιστοποιημένες μετρήσεις, καθώς και την επιβεβλημένη ενέργεια χειροκίνητης ΕΑΣ της Οντότητας για την ίδια Περίοδο Εκκαθάρισης Αποκλίσεων.

-Νέα Μεθοδολογία Υπολογισμού Τιμών Αγοράς Εξισορρόπησης Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει τη θέσπιση νέας μεθοδολογίας στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της τιμής εκκαθάρισης ενέργειας εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ και της τιμής Αποκλίσεων, διακρίνοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ είναι συνδεδεμένος με την Πλατφόρμα PICASSO ή όχι.

-Υπολογισμός Τιμής εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ

Η τιμή εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ υπολογίζεται διακριτά ανά κατεύθυνση για κάθε λεπτό μίας Περιόδου Εκκαθάρισης Αποκλίσεων ως η σταθμισμένη μέση τιμή των τιμών εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ που προκύπτουν ανά κύκλο της διαδικασίας αυτόματης ΕΑΣ προς την σχετική κατεύθυνση. Η τιμή εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ με την οποία χρεοπιστώνεται τελικά μια Οντότητα Υπηρεσιών Εξισορρόπησης για την ενεργοποιημένη Ενέργεια Εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ υπολογίζεται διακριτά για κάθε Οντότητα και για κάθε κατεύθυνση, καθώς προκύπτει από τη σύγκριση της σταθμισμένης τιμής εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ της σχετικής κατεύθυνσης και της τιμής του τελευταίου ενεργοποιημένου βήματος της Προσφοράς Ενέργειας Εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ της Οντότητας.

Υπολογισμός Τιμής Αποκλίσεων

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ με τη σύνδεση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα PICASSO οι τιμές ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης για αυτόματη ΕΑΣ θα προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη και ενεργοποιήσεις που έγιναν για την κάλυψη αναγκών άλλων ΔΣΜ εντός της κάθε μη συμφορημένης περιοχής (uncongested area). Σε περίπτωση που οι ανάγκες του ελληνικού Συστήματος για αυτόματη ΕΑΣ διαφέρουν από την κατεύθυνση της αντίστοιχης συνολικής ανάγκης για τη μη συμφορημένη περιοχή τότε οι διασυνοριακές τιμές ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ προκύπτουν από ενεργοποιήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση από την κατεύθυνση ενεργοποίησης που απαιτείται στο ΕΣΜΗΕ και επομένως η χρήση τους για τον προσδιορισμό της Τιμής Αποκλίσεων ενδέχεται να παρέχει εσφαλμένα σήματα για τη διόρθωση των αποκλίσεων στο ΕΣΜΗΕ.

Προκειμένου να παρέχονται σωστά κίνητρα στους συμμετέχοντες ώστε να διορθώνουν τις αποκλίσεις τους προς την κατεύθυνση που ευνοεί τη μείωση της συνολικής απόκλισης του ΕΣΜΗΕ ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να τροποποιηθεί ο υπολογισμός της Τιμής Αποκλίσεων ώστε να χρησιμοποιείται η προσέγγιση της μέγιστης/ελάχιστης τιμής (maximum/minimum price approach) βάσει της απόφασης ACER 18/2020.

Συγκεκριμένα, όταν η Απόκλιση Συστήματος είναι αρνητική, η τιμή Αποκλίσεων ισούται με το μέγιστο των τιμών εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ και χειροκίνητης ΕΑΣ, ενώ όταν η Απόκλιση Συστήματος είναι θετική, η τιμή Αποκλίσεων ισούται με το ελάχιστο των τιμών εκκαθάρισης αυτόματης ΕΑΣ και χειροκίνητης ΕΑΣ. Επιπρόσθετα, για να καλυφθεί η περίπτωση που η συνολική ανάγκη για αυτόματη ΕΑΣ της μη συμφορημένης περιοχής στην οποία ανήκει το ΕΣΜΗΕ στην πλατφόρμα PICASSO είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από την ανάγκη του ΕΣΜΗΕ και επομένως ακόμα και η προσέγγιση μέγιστης/ελάχιστης τιμής δεν δύναται να παρέχει σωστά κίνητρα, προτείνεται να προστεθεί κατά τον υπολογισμό της Τιμής Αποκλίσεων ένα κατώτατο όριο όταν η Απόκλιση Συστήματος είναι αρνητική και ένα ανώτατο όριο όταν η Απόκλιση Συστήματος είναι θετική. Τα όρια αυτά ισούνται με την αξία της αποφευχθείσας ενεργοποίησης Ενέργειας Εξισορρόπησης στην αντίστοιχη κατεύθυνση.
Όταν οι Αποκλίσεις Συστήματος είναι μικρές και το σύστημα τείνει να εξισορροπηθεί, η Τιμή Αποκλίσεων σύμφωνα με τον ΑΔΗΕ δεν θα πρέπει να παρέχει κίνητρα στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης να διορθώνουν τις αποκλίσεις τους. Όπως σημειώνει σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης απότομων και συχνών αλλαγών στην κατεύθυνση της Απόκλισης Συστήματος λόγω της αντίδρασης των Συμβαλλομένων Μερών με Ευθύνη Εξισορρόπησης.
Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχουν μεγάλες ταλαντώσεις της Τιμής Αποκλίσεων εισάγεται ένα εύρος Απόκλισης Συστήματος της τάξεως των 50MW (από - 25MW έως +25MW) εντός του οποίου η Τιμή Αποκλίσεων θα προκύπτει ίση με την αξία της αποφευχθείσας ενεργοποίησης Ενέργειας Εξισορρόπησης, δηλαδή ίση με το μέσο όρο της ελάχιστης τιμής προσφοράς για ανοδική ενέργεια και της μέγιστης τιμής προσφοράς για καθοδική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι οι νέες αυτές μεθοδολογίες θα τεθούν σε ισχύ από τη λειτουργική ένταξη του ΑΔΜΗΕ στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα PICASSO.