Πότε να διαλέξετε τιμολόγιο ρεύματος - Αλαλούμ με τους λογαριασμούς

Πότε να διαλέξετε τιμολόγιο ρεύματος - Αλαλούμ με τους λογαριασμούς
Τετάρτη, 06/12/2023 - 06:10

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος έρχονται και σε θέση μάχης βρίσκονται καταναλωτές, πάροχοι και το υπουργείο Ενέργειας.

Το «κουβάρι» με τους λογαριασμούς ρεύματος ενόψει της μετάβασης στο νέο καθεστώς λιανικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου θα ξεμπερδέψει η ΡΑΑΕΥ. Με αναλυτικές οδηγίες τόσο για τον τρόπο εφαρμογής των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα του πράσινου όσο και για τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών η ΡΑΑΕΥ θα δώσει με σαφή τρόπο τις κατευθυντήριες γραμμές με επιστολή της στις επόμενες ημέρες στους προμηθευτές.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής με τους εκπροσώπους των προμηθευτών στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που επικρατεί στους καταναλωτές σχετικά με το ποιο τιμολόγιο συμφέρει περισσότερο, σύγχυση την οποία έχει επιτείνει η ενημέρωση που λαμβάνουν από κάποιες εταιρείες που τους αποτρέπουν από το να μεταπέσουν ή να επιλέξουν το πράσινο τιμολόγιο και από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που προωθεί το ίδιο τιμολόγιο σημειώνοντας ότι είναι το πλέον ανταγωνιστικό.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για το πράσινο τιμολόγιο, όπου τόνισε πώς «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι, μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για το “διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο». Και αυτό, διότι όπως είπε: «…Δεν θέλουν κάποιοι από τους παρόχους να συγκρίνονται οι τιμές και συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη σύγχυση».

Η πρακτική των εταιρειών που αποθαρρύνουν τους καταναλωτές έχει ενοχλήσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που κάνει λόγο για σκόπιμη σύγχυση και συνιστά υπομονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Το πιο σημαντικό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης. Περιμένετε μέχρι την 1η.1.2024 να δείτε τις τελικές τιμές των τιμολογίων». Σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές υπογράμμισε πως από 1.1.2024 θα μπορούν να κάνουν εύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.

«Η εναλλακτική είναι να πεισθείτε από κάποιον -διότι ελεύθερη αγορά έχουμε και ελεύθερη οικονομία- που σας στέλνει κάτι που θα είναι διαφανές και πειστικό και να πείτε: “αυτό μου αρέσει, αυτό το κίτρινο είναι πράγματι πολύ φθηνό, έχω τη δεξιότητα να το καταλάβω”. Δικαίωμά σας είναι αυτό» σημείωσε ο Υπουργός, για να προσθέσει: «Αν δεν έχετε αυτή τη δεξιότητα και δεν θέλετε να είστε σε σύγχυση, περιμένετε. Βλέπετε 1η του μήνα ποιες είναι οι τιμές. Αν είστε στο πράσινο τις ξέρετε. Αν είστε σε πάροχο που είναι φθηνός ή είναι ακριβός και παράλληλα ακούτε τους παρόχους να σας κάνουν τις άλλες προτάσεις που έχουν, διαλέγετε. Εμείς δεν μπορούμε να διαλέγουμε για τους καταναλωτές τιμολόγιο από μόνοι μας, δε γίνεται αυτό, σε καμία αγορά. Αν όμως οι καταναλωτές δεν επιλέξουν, δεν μπορούμε να αφήσουμε να το κάνουν αυτό οι πάροχοι. Υπάρχει προφανώς σύγκρουση συμφερόντων».

Πάντως η παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώ θα λάβει τέλος και η αντιπαράθεση μεταξύ του ΥΠΕΝ και των προμηθευτών σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος. Ωστόσο στη χθεσνινή τηλεδιάσκεψη παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους. Για μεν το ΥΠΕΝ το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα εργαλείο διαφάνειας και σύγκρισης των τιμών, για δε τους προμηθευτές είναι ένας τρόπος να λύσει η ΔΕΗ το πρόβλημα των «άγνωστων» καταναλωτών ο οποίοι θα μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο και παράλληλα να δώσει τον τόνο στην αγορά σε ότι αφορά τις τιμές.

Πάντως κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι προμηθευτές να κοινοποιήσουν στη ΡΑΑΕΥ τις ενημερωτικές επιστολές καθώς και τα στοιχεία της διαφημιστικής καμπάνιας που κάνουν ώστε αυτά να ελεγχθούν για το εάν είναι παραπλανητικά για τους καταναλωτές. Εφόσον διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα η ΡΑΑΕΥ θα καλέσει τους προμηθευτές σε εξηγήσεις και εν συνεχεία έχει το δικαίωμα να τους καλέσει επισήμως σε ακρόαση για την επιβολή ποινών.