ΑΔΜΗΕ: Πότε καθίσταται αναγκαία η περικοπή φορτίου και τι ζητά η ΔΕΗ

ΑΔΜΗΕ: Πότε καθίσταται αναγκαία η περικοπή φορτίου και τι ζητά η ΔΕΗ
Τετάρτη, 06/12/2023 - 06:15

Οι διορθωτικές ενέργειες που περιγράφονται στο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Τις αναγκαίες κινήσεις που χρειάζονται σε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η περικοπή φορτίου, ιδίως δε σε περίπτωση βλάβης ή άλλων λειτουργικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη συχνότητα του συστήματος μεταφοράς περιγράφει σε εκτενές σχέδιο του ο ΑΔΜΗΕ. Οι διορθωτικές ενέργειες που περιγράφονται στο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης και τον τρόπο υλοποίησης τους. Η περικοπή φορτίου γίνεται με εντολή του διαχειριστή προς τους σημαντικούς χρήστες του δικτύου που συνδέονται με τον ΕΣΜΗΕ και τον αρμόδιο Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου η περικοπή φορτίου είναι δυνατόν να καταστεί αναγκαία όταν υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης της ζήτησης ή για εξομάλυνση προβλημάτων που σχετίζονται με τάση – συχνότητα – υπερφορτίσεις του Συστήματος

Τόσο ο ΑΔΜΗΕ, και κατά περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της απόφασης αυτής και την κατάρτιση αναλυτικού καταλόγου Χρηστών ή κατηγοριών Χρηστών Με στόχο την πρόκληση της ελάχιστης δυνατής όχλησης στους καταναλωτές, ο προγραµµατισµός και η ιεράρχηση των περικοπών φορτίου γίνεται με βάση κάποια κριτήρια όπως την περικοπή των φορτίων των λιγνιτωρυχείων, την περικοπή αρδευτικών φορτίων, τη μείωση των φορτίων των καταναλωτών υψηλής και µέσης τάσης που ενδεχομένως συμμετέχουν σε μηχανισμό περικοπής φορτίου και την περικοπή φορτίων ∆ιανοµής.

Συμμετέχοντας η ΔΕΗ στη διαβούλευση που διεξήγαγε η ΡΑΑΕΥ κρίνει απαραίτητο να επαναπροσδιοριστούν και «να περιγραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι απαραίτητες ενέργειες και υποχρεώσεις των αρμόδιων Φορέων και των Σημαντικών Χρηστών Δικτύου (ΣΧΔ), βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών του Ν. 4425/2016. Επίσης, θεωρούμε ότι χρήζουν ελέγχου και αναθεώρησης και οι αναφορές σε υπηρεσίες και μηχανισμούς που δεν είναι σε ισχύ στην τρέχουσα λειτουργία των αγορών (ενδεικτικά, Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου)».

Να σημειωθεί πως ο Διαχειριστής του Συστήματος, όταν έχουν ήδη εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα προληπτικά ή/και διορθωτικά μέτρα, δύναται να ζητήσει περιορισμό της παραγωγής ΑΠΕ σε ποσοστό ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εφεδρείες για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς. Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς προβαίνει στον περιορισμό της εγχεόμενης παραγωγής από τις μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα, με την αποστολή κατάλληλων εντολών κατανομής από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. . Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ δύναται να εκδίδει εντολές προς τον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ προκειμένου ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ να περιορίζει την έγχυση από Μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Το μέγεθος της αποκοπτόμενης παραγωγής ΑΠΕ και η χρονική διάρκεια της αποκοπής, καθορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ.