Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος στις επιδοτήσεις με επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος στις επιδοτήσεις με επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής
Δευτέρα, 09/10/2023 - 06:50

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και σε κάθε περίπτωση πριν ισχύσουν το νέο καθεστώς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στους ευάλωτους καταναλωτές θα περιοριστεί η ενίσχυση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το τέλος των επιδοτήσεων στο τέλος του χρόνου να έχει ήδη προαναγγελθεί.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχευμένο πακέτο μέτρων στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκονται από τη μια πλευρά η στήριξη μόνο των ευάλωτων, είτε κοινωνικά είτε ενεργειακά, καταναλωτών και των πολύτεκνων και από την άλλη πλευρά η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών. Μέτρα, στα οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα αποδώσουν προς όφελος του τελικού καταναλωτή, καθώς μόνο από τη ρευματοκλοπή το επιπλέον κόστος στους λογαριασμούς φτάνει στο 4%.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα και σε κάθε περίπτωση πριν ισχύσουν το νέο καθεστώς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος και την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως είπε ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του, το μεγάλο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί πιθανότατα μέσα στον μήνα, σημειώνοντας ότι ο ένας βασικός πυλώνας που θα έχει θα αφορά τους ευάλωτους πολίτες και το άλλο το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τους πολύτεκνους, που, όμως, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ, δεν αντιμετωπίζονται ως ευάλωτοι.

Επιδοτήσεις γιοκ

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι το πλαίσιο με τις οριζόντιες επιδοτήσεις έχει ημερομηνία λήξης και θα αντικατασταθεί από ένα πιο στοχευμένο τρόπο ενισχύσεων, “Επιδοτήσεις γιοκ” είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι εάν και πάλι οι τιμές ξεφύγουν υπάρχει η πάγια δέσμευση της κυβέρνηση για παρέμβαση με στόχο οι καταναλωτές να προστατεύονται και να μην πληρώνουν “φουσκωμένες” τιμές ανά κιλοβατώρα, όπως συμβαίνει τώρα.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο μέτωπο των κατ΄ εξακολούθηση μπαταχτσήδων, “Θα παρέμβουμε με στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι τους ξεχασιάρηδες” είπε ο υπουργός. “Είναι διαφορετικό εάν ξεχάσεις ένα λογαριασμό και διαφορετικό ένα το κάνει κάποιος τακτικά” τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, που προσδιόρισε ότι οι εν λόγω μπαταχτσήδες ανέρχονται σε έναν αριθμό “κάποιων χιλιάδων”. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπόθεση των εταιρειών προμήθειας είναι η είσπραξη των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι “κόκκινοι” οφειλέτες.

Οι συστάσεις για τη ρήτρα

Σε σχέση με τη νέα μορφή των τιμολογίων, όπως τα παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή ο κ. Σκυάκάκης ανέφερε ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι που θα επιλέξουν στα τιμολόγια, εάν θα έχουν κάποια ρήτρα ή όχι σημειώνοντας ότι μια συντηρητική κίνηση είναι για τον καταναλωτή να επιλέξει ένα τιμολόγιο με προαναγγελία της τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσουν τρεις τύποι τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας σταθερά, κυμαινόμενα και με δυναμική τιμολόγηση τα οποία αφορούν μόνο τους καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνους μετρητές». Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων θα επισημαίνονται χρωματικά ώστε να είναι διακριτές για τους καταναλωτές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ενώ έως την 1η Νοεμβρίου οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις τους.

Η νέα διευθέτηση των τιμολογίων που αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ επαναφέρει στο προσκήνιο, εμμέσως πλην σαφώς, την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής αφού προβλέπει ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια διαμορφώνονται με βάση υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς. Διευκρινίζεται επίσης ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια, των οποίων η χρέωση προμήθειας διαμορφώνεται βάσει μεγέθους/δείκτη της χονδρεμπορικής αγοράς, δεν περιλαμβάνουν κανέναν επιπρόσθετο μηχανισμό αναπροσαρμογής.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/10/2023 - 08:09