EnExGroup: Οι στόχοι της Διοίκησης για τους επόμενους μήνες

EnExGroup: Οι στόχοι της Διοίκησης για τους επόμενους μήνες
Σάββατο, 07/10/2023 - 08:11

Η διαρκής επέκταση και ανάπτυξη της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς είναι οι βασικοί στόχοι της Διοίκησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExGroup).

Η εταιρεία που είδε έκλεισε πέντε χρόνια επιτυχούς δραστηριοποίησης έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους που αφορούν στα εξής:

Θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων κανονιστικών και τεχνικών ρυθμίσεων για την εισαγωγή της απόκρισης ζήτησης στην αγορά επόμενης ημέρας και την ενδοημερήσια αγορά.

Θα προχωρήσει στην υποβολή όλων των απαραίτητων εισηγήσεων, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, για την εισαγωγή της αποθήκευσης και του πλαισίου συμμετοχής στις αγορές του για τους αντίστοιχους φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης αποθήκευσης.

Θα συμμετέχει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες δοκιμών λειτουργικότητας και προσομοίωσης (FITs & SITs) και trial-runs για τις πανευρωπαϊκές ενδοημερήσιες δημοπρασίες idas).

Θα συνεχίσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εισαγωγή προϊόντων διάρκειας 15 λεπτών (15’ min mtus) στην αγορά επόμενης ημέρας και ενδοημερήσια αγορά.

Θα ολοκληρώσει τις δράσεις του για την ανάληψη του ρόλου του Market Coupling Coordinator για την αγορά επόμενης ημέρας και τις ευρωπαϊκές πανευρωπαϊκές δημοπρασίες.

Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαρκή διαμόρφωση του εθνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες σε αυτές.

Θα συνεχίσει την συνεργασία του με τη ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ και τους συμμετέχοντες για την ανάληψη πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και την μείωση των επιπτώσεων αυτής στη αποτελεσματική λειτουργία των αγορών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η Διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον ACER, την ESMA, τη ΡΑΕ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους λοιπούς εποπτικούς φορείς, με σκοπό την παρακολούθηση και συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις, δημοσιεύσεων και αναφορών του οικείου ρυθμιστικού πλαισίου και τη συμμόρφωσή του με τις σχετικές προδιαγραφές ως Εγγεγραμμένος Μηχανισμός Αναφοράς (RRM).

Η Διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα συνεχίσει να εργάζεται στην βελτίωση και παραμετροποίηση υπαρχόντων και ανάπτυξη νέων συστημάτων, διαδικασιών και εργαλείων που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του όπως αυτά απορρέουν από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς 1227/2011, 596/2014, 65/2014, 600/2014 για την προώθηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που διαχειρίζεται, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς.

Τέλος, στόχος του του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με παρόχους χρηματιστηριακής πληροφορίας διεθνούς εμβέλειας για την αύξηση του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάλυσης ενεργειακών αγορών και δημοσίευσης χρηματιστηριακών δεικτών με σκοπό την βέλτιστη σύσταση δεικτών, την αποτύπωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και την μετάδοση πληροφορίας με οικονομική αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.