Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα χρώματα και η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα χρώματα και η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής
Παρασκευή, 06/10/2023 - 06:30

Στους λογαριασμούς ρεύματος επανέρχεται εμμέσως και η ρήτρα αναπροσαρμογής μέσω υπολογιστικού τύπου που θα συνδέεται με την χονδρεμπορική αγορά για τη διαμόρφωση των κυμαινόμενων τιμολογίων.

Με τρεις τύπους τιμολογίων ρεύματος που θα επισημαίνονται χρωματικά ώστε να είναι διακριτές οι διαφορές τους επανέρχεται η κανονικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.

Μαζί της επανέρχεται εμμέσως και η ρήτρα αναπροσαρμογής μέσω υπολογιστικού τύπου που θα συνδέεται με την χονδρεμπορική αγορά για τη διαμόρφωση των κυμαινόμενων τιμολογίων. Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είχε καταργηθεί το καλοκαίρι του 2022 όταν νομοθετήθηκε ο διπλός μηχανισμός στη λιανική και χονδρική αγορά ρεύματος με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Οι δύο κατηγορίες αφορούν κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια και η Τρίτη, η δυναμική τιμολόγηση αφορά μόνο τους καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένους «έξυπνους» μετρητές.

Τα τιμολόγια θα είναι μπλε, πράσινα και πορτοκαλί έτσι ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων όπως περιγράφονται στη σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ και οι οποίες εμπεριέχουν και επιμέρους υποκατηγορίες είναι οι εξής:

Πρώτον: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Δεύτερον: Κυμαινόμενα τιμολόγια που επισημαίνονται με χρώμα πράσινο χρώμα. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

Τρίτον: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης που επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συμφωνήθηκαν πριν την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Ο καταναλωτής που δεν συναινεί στους νέους συμβατικούς – τιμολογιακούς όρους, προβαίνει σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή ή/και προϊόντος προμήθειας, συνάπτοντας σχετική σύμβαση. Σε περίπτωση που δεν συναφθεί σύμβαση μέχρι τη λήξη των έκτακτων ρυθμίσεων του άρθρου 138 του ν. 4951/2022, ο καταναλωτής μεταπίπτει σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εν όψει της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στο τέλος του έτους οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023, ενώ δεν έχουν την υποχρέωση αυτή εφόσον αναβιώσουν οι όροι των Συμβάσεων Προμήθειας που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων, χωρίς να επέλθει τροποποίηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/10/2023 - 08:16