Υψηλή Τάση: Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς

Υψηλή Τάση: Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια αγοράς
Δευτέρα, 11/09/2023 - 06:30

Αλλαγές συσχετισμών καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές Υψηλής Τάσεις.

Η κατανάλωση ενέργειας στο σύνολό της το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει μειωθεί ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ βαίνει μειούμενο ενώ αντίστοιχα άλλοι ενεργειακοί παίκτες διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην αγορά ενέργειας.

Η ΔΕΗ έχει χάσει πλέον οριστικά το μονοπώλιο στην τροφοδοσία των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων οι βιομηχανίες, οι σιδηρόδρομοι, οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ και βεβαίως τα ορυχεία, τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από την ΔΕΗ, αλλά η κατανάλωση τους έχει μειωθεί κατακόρυφα αφού έχει μειωθεί και η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια έχει μειωθεί στο 59,8% και εκπροσωπεί 210 πελάτες, όταν κατά το παρελθόν τροφοδοτούσε το σύνολο των βιομηχανιών της χώρας με μερίδιο ακόμη και 98%.

Δεύτερη σε μερίδιο αγοράς σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια είναι η WATT AND VOLT της Μυτιληναίος με ποσοστό 16,86%.

Η ΗΡΩΝ που έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών όπως ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που έχουν συνάψει PPPAs, έχει ποσοστό 11,39% και η ELPEDISON 10,62%. Κάτω του 10% μερίδιο, σε ότι αφορά την καταναλωθείσα ενέργεια έχουν η Μυτιληναίος, η NRG, η VOLTERRA, η ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER και η EUNICE TRADE.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πελατών που εκπροσωπούν η ΔΕΗ στο τέλος του τριμήνου εκπροσωπούσε 210, η ΗΡΩΝ 58, η Μυτιληναίος 32, η ELPEDISON 23, η VOLTERRA 21, η NRG 11 και από έναν καταναλωτή εκπροσωπούν η WATT AND VOLT, η EUNICE TRADE, η ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και η ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει το 100% της τροφοδοσίας των ορυχείων των σιδηροδρόμων και της άντλησης οι οποίες ωστόσο είναι μικρότερες καταναλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στην Υψηλή Τάση καταγράφεται μείωση κατά 3,6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όπως προκύπτει από τελευταία πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ανήλθε σε 1.820 GWh.

Από το σύνολο της κατανάλωσης το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή το 84,56% ή 1.539 GWh κατευθύνθηκε στη βιομηχανία. Τα βοηθητικά φορτία κάλυψαν το 5,7% ή 103,8 GWh, η άντληση που εξυπηρετείται στο σύνολο της από τη ΔΕΗ κάλυψε το 5,15% ή 93,7 GWh, τα ορυχεία μόλις το 3% ή 54,6 GWh, οι σιδηρόδρομοι το 0,7% ή 12,7 GWh και οι ΑΠΕ το 0,6% ή GWh ενώ υπάρχει και 0,28% που κατευθύνεται σε άλλες χρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης το τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 στη βιομηχανία ανήλθε σε 6,3%, ενώ παρά πολύ υψηλότερη ήταν η μείωση στα ορυχεία και έφθασε στο 20,4%. Αντιθέτως αυξημένη κατά 46,9% ήταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για άντληση.