ElvalHalcor: Δεν υπάρχει και βεβαιότητα για την μελλοντική πορεία των τιμών στην ενέργεια

ElvalHalcor: Δεν υπάρχει και βεβαιότητα για την μελλοντική πορεία των τιμών στην ενέργεια
Τετάρτη, 24/05/2023 - 06:34

Συνεχής η πτώση των τιμών ενέργειας, οι οποίες παραμένουν όμως σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν ενώ δεν υπάρχει και βεβαιότητα για την μελλοντική τους πορεία.

Στα 70,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), στην εταιρεία ElvalHalcor το πρώτο τετράμηνο του έτους. Με την εταιρία να επισημαίνει ότι το a -EBITDA παρέμεινε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021(41,9 εκ. ευρώ). Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 60,2 εκ. ευρώ από το πρώτο τετράμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας του και των μειωμένων τιμών των μετάλλων.

Η εταιρία εκτιμά πως μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022 «ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με άμεσες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, και σε ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη, που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση σε πολλές κατηγορίες προϊόντων». Ωστόσο, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως ο όμιλος παρέμεινε ανθεκτικός καθώς ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,2% μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, παραμένοντας σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2021.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «το 2023 ξεκίνησε με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, προοπτικές και δυσκολίες σε σχέση με το 2022. Η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη, που οδήγησε σε χαμηλή ζήτηση σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στην Ευρώπη να ξεπεράσει τον σκόπελο της ενεργειακής επάρκειας την κρίσιμη περίοδο. Αυτό οδήγησε σε συνεχή πτώση των τιμών ενέργειας, οι οποίες παραμένουν όμως σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν ενώ δεν υπάρχει και βεβαιότητα για την μελλοντική τους πορεία».