Φθηνότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος από τον Απρίλιο - Τέλος στο χαράτσι των 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος από τον Απρίλιο - Τέλος στο χαράτσι των 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο
Κυριακή, 19/03/2023 - 07:34

Χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνει από τον Απρίλιο κατάργηση της εισφορά των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «χαράτσι» που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τα έσοδα να κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιβάρυνε κατά 20 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας επιπρόσθετα από τα επιπλέον 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τέλος ασφάλειας εφοδιασμού).

Με τα ποσά αυτά να βαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές η κατάργηση της εισφοράς και η αντικατάσταση με έναν άλλο τρόπο υπολογισμού φέρνει μια έξτρα ανακούφιση στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών, των επαγγελματιών και εμπόρων.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση αλλάζει ο τρόπος του υπολογισμού της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί της μέσης μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου TTF.

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου TTF παραμένουν σε ένα εύρος περίξ των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού δείχνουν να ισορροπούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην αγορά της επόμενης ημέρας (19/3) διαμορφώνεται στα 123,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα με αύξηση 7,80% με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν στο μείγμα (42,6%) και τις εισαγωγές στο 27,47%. Ωστόσο διαπιστώνεται μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης από τις αρχές του χρόνου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή Δεκεμβρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 283,641ευρώ/MWh ενώ αν προστεθούν και οι προσαυξήσεις έφθασε στα 310,957ευρώ/MWh. Τον Ιανουάριο η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 186,630ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 153,633ευρώ/MWh, ενώ αντιστοίχως μαζί με τις προσαυξήσεις η τελική χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 209,582ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και στα 168,671ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προσδοκίες για τις τιμές που θα ανακοινώσουν σε πέντε ημέρες οι προμηθευτές για τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του Απριλίου και οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου.

Κάτι που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις επιδοτήσεις ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται από τα 15-17 ευρώ. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν τις τάσεις αποκλιμάκωσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.