ΟΟΣΑ: Η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

ΟΟΣΑ: Η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Σάββατο, 18/03/2023 - 07:05

Παρά την αύξηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και οι κίνδυνοι παραμένουν.

Έχουν διαφανεί σημάδια ελαφράς βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας, χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στις αρχές του 2023, δήλωσε την Παρασκευή ο ΟΟΣΑ, καθώς αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο έτος.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει τώρα παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,6% φέτος, από 2,2% που αναμενόταν τον Νοέμβριο, και 2,9% για το 2024, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Νοεμβρίου.

Παρά την αύξηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και οι κίνδυνοι παραμένουν.

«Η βελτίωση των προοπτικών εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Οι κίνδυνοι έχουν γίνει κάπως πιο ισορροπημένοι, αλλά παραμένουν κεκλιμένοι προς τα κάτω. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τις ευρύτερες συνέπειές του αποτελεί βασική ανησυχία», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και «θα μπορούσε να συνεχίσει να εκθέτει τις χρηματοοικονομικές ευπάθειες από το υψηλό χρέος και τις εκτεταμένες αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε συγκεκριμένα τμήματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

«Οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα μπορούσαν επίσης να επανεμφανιστούν, οδηγώντας σε νέες αιχμές τιμών και υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, ο οργανισμός σημείωσε ότι η μείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ήταν βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και του οικονομικού κλίματος στις αρχές του 2023.

«Αν και τα επίπεδα είναι ακόμη σχετικά υψηλά σε σύγκριση με τα προπολεμικά, αυτό ενισχύει την αγοραστική δύναμη για τις περισσότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και συμβάλλει στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού. Η νωρίτερα από το αναμενόμενο επαναλειτουργία στην Κίνα αναμένεται επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δραστηριότητα, μειώνοντας τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και δίνοντας ώθηση στον διεθνή τουρισμό», πρόσθεσε ο ΟΟΣΑ.

Η επαναλειτουργία της Κίνας αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η αγορά πετρελαίου πρόκειται να μεταβληθεί από ένα πλεόνασμα προσφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε έλλειμμα στο δεύτερο μισό του έτους, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα ωθήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε ο ΔΟΕ στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου.