Λογαριασμοί ρεύματος: Προβληματισμός για τις επιδοτήσεις με αιχμή το «ψαλίδι» στις μεγάλες καταναλώσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Προβληματισμός για τις επιδοτήσεις με αιχμή το «ψαλίδι» στις μεγάλες καταναλώσεις
Παρασκευή, 27/01/2023 - 06:38

Οι επιδοτήσεις θα είναι δραστικά μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις για καταναλώσεις άνω των 500Kw.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Με φόντο τη μεγάλη πτώση των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τα τιμολόγια Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις καθιερωμένες πλέον επιδοτήσεις, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Οι επιδοτήσεις θα είναι δραστικά μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις για καταναλώσεις άνω των 500Kw.

Εν μέσω έντονου πολιτικού κλίματος και πόλωσης λίγους μήνες πριν τις εκλογές το να κοπούν επιδοτήσεις ή να είναι υποτυπώδεις ενώ μέχρι τώρα οι καταναλωτές έχουν στηριχθεί τόσο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης όσο και μέσω του προϋπολογισμού θα δώσει μια διαφορετική εικόνα προκαλώντας και δυσαρέσκεια.

Από την άλλη πλευρά οι κατευθύνσεις της Κομισιόν προς αλλαγή του μοντέλου των επιδοτήσεων με κατάργηση της οριζόντιας στήριξης αλλά και τις συστάσεις άλλων διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κτλ) για αναίρεση των όποιων “οριζόντιων” δράσεων στήριξης, η προώθηση πιο στοχευμένων μέτρων, με τη μηδενική επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500KWh είναι στο τραπέζι.

Ήδη, βέβαια, το προηγούμενο Eurogroup έχει, με απόφασή του, επισημάνει στο φόντο και της επιστροφής σε καθεστώς δημοσιονομικής κανονικότητας την ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντια μέτρα, ώστε παράλληλα να δίνεται κι ένα στίγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Βέβαια, τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει οριζόντια προσέγγιση στις επιδοτήσεις.

Προέταξαν, δε, τις κλιμακώσεις στις επιδοτήσεις αλλά και την ύπαρξη του κοινωνικού τιμολογίου, όπου η ενίσχυση είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο, με δεδομένο και το ότι οι χρεώσεις των παρόχων του Φεβρουαρίου είναι χαμηλές, σε προπολεμικά σχεδόν επίπεδα, μειώνονται συνολικά και οι ανάγκες για επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Έτσι, δεν αποκλείεται μια σημαντική αλλαγή στις μεγάλες καταναλώσεις ακόμη και το να κοπεί η επιδοτήση για τις μεγάλες καταναλώσεις.

Πάντως ο στόχος να διατηρούνται τα τιμολόγια για τους καταναλωτές στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα παραμένει ίδιος. Και με δεδομένο ότι οι χρεώσεις των παρόχων για τον Φεβρουάριο είναι χαμηλότερες σε ποσοστά που φτάνουν και το 60% δημιουργεί πολύ μικρότερες ανάγκες για επιδοτήσεις, που κυμαίνονται στα 2-3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις χαμηλές καταναλώσεις.

Οι τιμές για το Φεβρουάριο

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ για κατανάλωση ως 500 KWh τον μήνα έδωσε τιμή στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτώ/KWh του Ιανουαρίου. ‘Άνω των 500KWhη χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.

To Οικιακό Energy Save της Protergia έφτασε στα 18,8 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας (24,8 λεπτά/KWh χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα Prime της NRG δίνει 22 λεπτά/KWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το τιμολόγιο της Ηρων κατεβαίνει στα 20,72 λεπτά/KWh, συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης συνέπειας 20% στο πρόγραμμα GenerousHome. Στο φθηνότερο πρόγραμμά SolarGeneroursHome η τιμή διαμορφώνεται στα 14,45 λεπτά/KWh μαζί με την έκπτωση συνέπειας ( 17 λεπτά χωρίς την έκπτωσης).

Επίσης, η Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά/ΚWh για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ανεξάρτητα από την κατανάλωση (19,5 σεντς/Kwh χωρίς έκπτωση).

Το πρόγραμμα Zero της WATT & VOLT διαμορφώνεται στα 24,5 λεπτά/Kwh, επίσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση, το τιμολόγιο της Ζενίθ στα 19,49 λεπτά/Kwh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Η Φυσικό Αέριο Ελλάδος θυγατρική της ΔΕΠΑ διαθέτει το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC στα 18,8 λεπτά/kWh με την έκπτωση συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.

Η ΡΑΕ έχει αναρτήσει τις τιμές ανά πάροχο αναλυτικά στην ιστοσελίδα της (https://www.rae.gr/genika-nea/59455/) ενώ οι καταναλωτές μπορούν μέσω του εργαλείου energycost.gr της ανεξάρτητης αρχής να κάνουν σύγκριση τιμών.