Μονοφασικές - τριφασικές παροχές: Πόσο κοστίζει η μετατροπή

Μονοφασικές - τριφασικές παροχές: Πόσο κοστίζει η μετατροπή
Παρασκευή, 09/12/2022 - 06:46

Αυξημένες χρεώσεις θα δουν οι καταναλωτές που έχουν τριφασικές παροχές από 1η Ιανουαρίου του 2023 μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τριφασικές παροχές έχουν συνήθως τα καταστήματα και τα επαγγελματικά γραφεία, αλλά και μεγάλες κατοικίες. Στόχος της ΡΑΕ είναι να αλλάξει η μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου και πλέον κριτήριο να μην είναι η κατανάλωση, αλλά η ισχύς της εγκατάσταση. Αν θα είναι τριφασική ή μονοφασική. Οι τριφασικές παροχές συνήθως εγκαθίστανται σε καταστήματα που έχουν μεγάλες καταναλώσεις οπότε αυτοί θα δουν υψηλότερες χρεώσεις από τον Ιανουάριο. Οι μονοφασικές παροχές έχουν ισχύ 8-12 KVA, ενώ οι τριφασικές 15-25KVA.

Ενεργειακός Επιθεωρητής μιλώντας στο iEnergeia.gr εκτιμά πως στόχος από αυτή τη διαδικασία είναι η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Όμως στο ερώτημα εάν είναι εφικτό για έναν πολίτη να κάνει τη μετατροπή από τριφασική παροχή σε μονοφασική απαντάει πως πολύ σημαντικό είναι το κόστος το οποίο ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, με συνοδευτικά τα απαραίτητα έγγραφα, προφανώς και τη συναίνεση του ιδιοκτήτη εάν πρόκειται για κατοικία που νοικιάζεται. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα από ηλεκτρολόγο, ώστε μετά ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην μετατροπή.

Πάντως το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας απασχολεί πλέον πολλά νοικοκυριά, τα οποία προσπαθούν να την πετύχουν χωρίς απαραίτητα να έχουν κάνει και σοβαρές ενέργειες στο σπίτι. Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα για παράδειγμα απαιτεί χρήματα που δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά.