Μέχρι τον Φεβρουάριο στο στάδιο δοκιμών η Πτολεμαΐδα 5

Μέχρι τον Φεβρουάριο στο στάδιο δοκιμών η Πτολεμαΐδα 5
Παρασκευή, 09/12/2022 - 06:43

Η λιγνιτική παραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με βάση και το στόχο της κυβέρνησης για αύξηση της από 5 TWh στις 10 TWh τον επόμενο χρόνο.

Στο τελικό στάδιο και λίγο πριν την είσοδο της στο σύστημα της χώρας βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην περίοδο όπου θα απαιτηθούν αρκετά φορτία ενέργειας για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση, λόγω χειμώνα.

Η ισχύς της νέας μονάδας είναι στα 610 MW και θα έρθει να προστεθεί στα 2.256 MW που αποτελούν την συνολική παραγωγή από λιγνίτη. Έτσι η συνεισφορά της εκτός από το κομμάτι της ασφάλειας είναι πως θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η μονάδα που θα προστεθεί στις άλλες 7 που είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία θα πετύχει υψηλές αποδόσεις και θα έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η λιγνιτική παραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με βάση και το στόχο της κυβέρνησης για αύξηση της από 5 TWh στις 10 TWh τον επόμενο χρόνο, ωστόσο αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής και όπως έχει εξηγηθεί στο iEnergeia.gr οι βασικοί λόγοι είναι πως δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού και η αγορά μηχανημάτων. Αυτοί είναι και οι λόγοι που αυτή τη στιγμή η λιγνιτική παραγωγή κινείται κάτω από το 10% του ενεργειακού μείγματος. Χωρίς επομένως προσλήψεις το ισοζύγιο εξόρυξης -καύσης παραμένει αρνητικό υπέρ της καύσης. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον περασμένο Οκτώβριο η καθαρή παραγωγή λιγνίτη με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ διαμορφωνόταν στα 277,41MW.

Οι εκτιμήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από τη στιγμή που η πολιτεία δεν προχωρά στις αναγκαίες επενδύσεις.