Ανάβουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αλλά λιγότερες ώρες

Ανάβουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αλλά λιγότερες ώρες
Παρασκευή, 25/11/2022 - 06:53

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν «επενδύσει» σε φωτιστικά στολίδια που αποτελούνται από λαμπτήρες τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης, με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια.

Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται φέτος για διαφορετικά Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και κάνοντας λελογισμένη χρήση στον φωτισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη και μέσα στις γιορτινές ημέρες.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν «επενδύσει» σε φωτιστικά στολίδια που αποτελούνται από λαμπτήρες τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης, με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα περιοριστεί ο στολισμός στην πόλη τα φετινά Χριστούγεννα: «Έχουμε αναβαθμίσει όλα μας τα λαμπάκια με led, που σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πολύ μεγάλες οικονομίες. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα όχι μόνο να στολίσουμε την πόλη, αλλά και να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας».

Στην Θεσσαλονίκη ο Δήμος επίσης σημειώνει ότι η ενεργειακή κατανάλωση για εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με πέρυσι. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led κι ο διάκοσμος θα σβήνει με χρονοδιακόπτη στη 1.00 τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως έχει αναφερθεί, ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού.

Ο δημοτική Αρχή του Πειραιά μειώνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες της πόλης: «Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» όπως έχει ανακοινωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φωτισμός των κεντρικών δρόμων και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα σβήσουν νωρίτερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Περιορισμός θα υπάρξει και στις καθημερινές ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Υπενθυμίζεται πάντως πως και ο δημοτικός φωτισμός του Πειραιά έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τύπου LED, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενέργειας να εκτιμάται σε πάνω από 75%.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα σημειώνεται ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι να μη στολιστούν οι πόλεις στις γιορτές, «αλλά να κινηθούν έξυπνα ως προς τη διαχείριση του φωτισμού». Δηλαδή, στολίδια και φωτεινές γιρλάντες να είναι τύπου LED, που κάνουν οικονομία 70%. Ο εορταστικός φωτισμός, ωστόσο και στα Τρίκαλα θα σβήνει τα μεσάνυχτα, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα διαρκεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, και στη Χαλκίδα στόχος είναι, ειδικά στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, να κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα με χρονοδιακόπτη μετά τη 1 το βράδυ, για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα θα ανοίξουν με κάποιους περιορισμούς. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ο οποίος φέτος άνοιξε νωρίτερα, αλλά θα κλείνει στις 10 το βράδυ και τα φώτα του ενώ για την Ονειρούπολη στη Δράμα, η σκέψη που κυριάρχησε είναι να γίνονται διαλείμματα μέσα στις γιορτές. Να σταματά δηλαδή η λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Εν κατακλείδι η σκέψη που κυριαρχεί σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας είναι διάκοσμος, είτε είναι με led είτε όχι, να σβήνει με χρονοδιακόπτη κάποιες ώρες τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη εξοικονόμηση ενέργειας.