Τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου αφήνουν περιθώρια για Fuel Pass 3

Τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου αφήνουν περιθώρια για Fuel Pass 3
Τρίτη, 15/11/2022 - 05:28

Ανοίγει συζήτηση για την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και τη χορήγηση επιδόματος fuel pass 3 για ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις τον επόμενο μήνα από το οικονομικό επιτελείο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας στο τέλος της εβδομάδας για τον Δεκέμβριο θα είναι ακόμα μικρότερες σε σύγκριση με του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται, πως για τον μήνα Νοέμβριο οι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμολόγια που κινήθηκαν στα 38-39 λεπτά/ κιλοβατώρα και πληροφορίες αναφέρουν πως οι τιμές που θα ανακοινωθούν για τον επόμενο μήνα θα είναι μικρότερες.

Να σημειωθεί επίσης πως οι τιμές που πλήρωσαν για αυτό το μήνα οι καταναλωτές κυμαίνονταν από 15-18 λεπτά μετά τις επιδοτήσεις και σε αυτό το επίπεδο κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν τον επόμενο μήνα οι τιμές. Να τονιστεί πως για το μήνα Νοέμβριο για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση ήταν 23,8 λεπτά. Από 501-1000kWh η επιδότηση ήταν 18,8 λεπτά. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh. Για πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 9,8 λεπτά. Επιπλέον, σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στο πλαίσιο αυτό από τη στιγμή που χρησιμοποιηθούν λιγότεροι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τότε είναι πιθανό να δούμε παρεμβάσεις στα καύσιμα δεδομένων των αυξήσεων των τελευταίων ημερών, με το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει τις αποφάσεις από βδομάδα σε βδομάδα.

«Αγκάθι» για το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για μεγάλο πληθωρισμό για το 2022 και χαμηλή ανάπτυξη για το 2023, επομένως το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει και τις ανάγκες για κοινωνικές παροχές και για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για νέες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα για την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και τη χορήγηση επιδόματος fuel pass για ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αυτή τη στιγμή μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που ζητά η αντιπολίτευση.